Primăria și Parking au îngropat securea războiului. Despre parcările de reședință, cu Liviu Harbuz și Ionuț Moroșanu (VIDEO)

Unul dintre principalele blocaje apărute la modul în care primăria a preluat gestionarea parcărilor din Piatra-Neamț a fost acela că nu se puteau încheia contracte în lipsa bazei de date de la Parking. Șeful de cabinet al primarului, Liviu Harbuz, a declarat că situația s-a deblocat și începând cu această săptămână s-a reușit procesarea datelor până în luna martie.

Un alt blocaj invocat de Liviu Harbuz este plângerea prealabilă a Instituției Prefectului cu privire la anumite probleme apărute în hotărârea de consiliu local care a marcat preluarea parcărilor de la Parking la primărie. Din cauza acestei plângeri prealabile se poate ajunge chiar la un proces în contencios-administrativ care va bloca temporar până la soluționare serviciul de parcări. Primăria, însă, spune că are și planul B și planul C pentru o asemenea situație posibilă, pentru a se asigura cetățenilor serviciile de parcare în continuare.

Citiți și: Scandalul parcărilor de reședință revine. Prefectura a constatat mai multe ilegalități în procedura primăriei

„Până la urmă este o adresă de clarificări. Am auzit și această poveste: că e ilegal și oamenii au intrat în panică. Nu sunt deloc lucruri ilegale pentru că în mod normal dacă erau lucruri ilegale prefectul era obligat printr-o plângere prealabilă să revoce hotărârea de consiliu, ceea ce n-a făcut.”, spune Liviu Harbuz.

Până la această oră, primăria are 1100 de cereri depuse pentru parcări, iar după primirea bazei de date de la Parking s-ar putea începe și semnarea etapizată a contractelor de parcare.

„Ritmul nu este unul foarte alert, conțin foarte multe date, dar se va ține ritmul cu acele contracte care vor expira, deci nu ne vom trezi în iunie cu contracte care au expirat în luna martie. Oamenii trebuie să fie liniștiți. Din 1100 de cereri avem 300 depuse online, ceea  ce este bine. Sperăm ca în 2-3 ani să avem 90% dintre cereri depuse online. După 31 martie, când vor avea loc ședința AGA și ședința de Consiliu Local, cel puțin 1100 de contracte vor fi semnate.”, a declarat Liviu Harbuz.

„Relația cu primăria s-a dezghețat după  discuțiile pe care le-am avut vineri. Doi dintre colegii mei se ocupă de predarea acestei baze de date, în paralel există o echipă de la primărie care scaneaza toate contractele pe care le avem încă în vigoare. Puse cap la cap aceste date probabil că se vor reînnoi contractele în funcție de data expirării.”, a precizat Ionuț Moroșanu, șeful Parking.

Până la ședința AGA Parking din 31 martie, Parking nu mai are nicio atribuție pe parcări. Abia după această ședință, ar urma să intervină acea subrogare prin care primăria poate presta serviciul de contractare, blocare/deblocare.

Citiți și: Parcările de reședință nu sunt administrate de nimeni, chiar dacă primarul ne spune să stăm calmi. Cine e responsabil?

„Suntem la un moment de cotitură pentru societatea Parking după 22 de ani, dar dacă nu vom mai avea serviciul de parcări societatea este solvabilă, are bunuri, are terenuri și dacă acționarii vor dori să o mențină în viață va trebui să își mențină cursul normal cu sau fără mine, cu sau fără CA.”, a spus directorul Parking, Ionuț Moroșanu.

Problema legată de Parking, cea care a generat acest haos instituțional, a fost aceea că societatea are un acționariat public-privat, fapt care a determinat secretarul primăriei în ultimul ceas să considere neconformă atribuirea directă a serviciilor unei societăți cu acționariat mixt. Liviu Harbuz a precizat că se are în vedere răscumpărarea acestui acționariat privat pentru ca societatea să aibă un acționariat public care să permită primăriei și unei societăți a primăriei să dețină controlul total.

„Bineînțeles că am întrebat secretarul general de mai multe ori (n.r. dacă se poate face atribuirea directă). În primă fază am fost asigurați că da. Probabil că domnul secretar a reanalizat. Noi suntem pregătiți, dacă vom fi solicitați, să preluăm parcările de reședință. Nu putem aștepta la nesfârșit, colegii mei sunt deja în preaviz.. și acest preaviz poate fi prelungit până la un punct. Oricare ar fi soluțiile, nu vor fi de durată medie, ci pe o perioadă scurtă. Dacă prefectul va face plângere instanță și se va bloca serviciul de parcări și va fi nevoită primăria să apeleze, noi suntem pregătiți.”, a spus Ionuț Moroșanu.

În ciuda deficitului de parcări, primăria nu va tolera abateri de la regulament. Prin urmare, cei care parchează pe unde apucă, pe borduri sau spații verzi, riscă fie să le fie ridicată mașina, fie să fie sancționați.

Noi vrem să disciplinăm piața. Avem 300 de mașini abandonate care ocupă ilegal locuri de parcare. Ne-am propus să oferim o șansă oamenilor corecți. Nu e normal să nu îți plătești taxele și impozitele și primăria să îți ofere servicii de calitate. Prin disciplinare vom obține, cred, cel puțin 800 de locuri de parcare.

(…)Se va ridica mașina doar celor care blochează intersecții, căi de acces pentru pompieri, pentru ambulanțe. Trebuie să ne asigurăm că avem un sistem de parcări disciplinat. Nu trebuie să parchezi neapărat în fața blocului, poti parca și la 10-20-100 de metri. Nu poți face compromisuri, pentru că primăria va asigura câte un loc de parcare de reședință. Iar parcările cu plată vor deveni parcări de reședință după ora 18.00.

(…) Nu putem să aruncăm tot orașul în aer și să lăsăm mașini parcate pe borduri, spații verzi, căi de acces. Oamenii să stea liniștiți, cei care au deja un loc de parcare vor avea contract de prelungire.”, a punctat Liviu Harbuz.

Întregul dialog poate fi urmărit mai jos:

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate