Primarul Andrei Carabelea, acest Lăpușneanu modern, victima „conturilor triste” și a „conspiraționiștilor”

Anul trecut, în ajun de sfântă sărbătoare creștină, Sf. Nicolae, primarul Andrei Carabelea își numea criticii „conturi triste”. Anul acesta, în zi de sfântă sărbătoare creștină, Sf. Gheorghe, primarul Andrei Carabelea și-a numit criticii „conspiraționiști” sau, în cuvintele domniei sale: „”specialiști” în dat cu părerea (…) în pandemii și viruși, (…) în războaie și geopolitică, iar acum se pricep și la infrastructură.”.

Până când se schimbă Constituția României, dreptul la liberă exprimare nu poate fi suprimat. Evident, nu suntem de acord cu jignirile și atacul la persoană, căci până la urmă nu primarul este cel care construiește poduri, toarnă asfalt, montează pavele și nu primarul este cel care a conceput cu mâna lui, de unul singur, proiectele care au reușit să deranjeze un oraș întreg și să bage în ceață bunul simț.

Cu toate acestea primarul este cel care și-a asumat, pe proprie răspundere, că aceste proiecte sunt soluția desprăfuirii Perlei Moldovei și că „nu bate în retragere”. Așa cum spunea Alexandru Lăpușneanu: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu.” – răspunsul dat de Lăpușneanul boierilor care îi ceruseră să se întoarcă de unde a venit pentru că nu este dorit de populație. Cât despre apelativele adresate „criticilor săi”, nu putem spune decât că e interpretarea modernă a constatării făcute de Alexandru Lăpușneanu în binecunoscuta nuvelă scrisă de Costache Negruzzi, „Proști, dar mulți”.

Mai jos vom face o analiză a textului postării primarului sau mai bine zis o traducere așa cum înțelegem noi, în opinia noastră, ce a transmis primarul.

Mulți se sperie de amploarea lucrărilor din aceste luni, din oraș. Am pierdut susținerea multor oameni, inclusiv apropiați, în această perioadă. Probabil, o voi recâștiga când șantierele de astăzi se vor transforma într-o viață mai bună pentru pietreni.

Nimeni nu se sperie de amploarea lucrărilor. Toți se sperie de amploarea incompetenței și inconștienței celor din primărie și din conducerea primăriei. Oamenii se sperie că pe lângă sumele uriașe care trebuie date pentru confinanțarea unor proiecte contra cronometru acestea nu se vor termina la timp și orașul va fi înglodat în datorii mai mult decât a fost vreodată în toată istoria lui. Nu de lucrări se sperie lumea, ci de un primar care nu știe să înoate administrativ și economic, dar s-a aruncat la apă adâncă și are șanse mari să se înece pe banii noștri. De asta se sperie lumea… nu de lucrări.

În fiecare zi citesc și aud mult zgomot în spațiul public despre praf, șanțuri, semafoare sau stații, de la „specialiști” în dat cu părerea. Culmea e că sunt cam cei care acum 3 ani erau specialiști în pandemii și viruși, acum 1 an în războaie și geopolitică, iar acum se pricep și la infrastructură.

Aceasta este cea mai neinspirată informație pe care o poate da primarul, deoarece toți ”specialiștii în pandemii și viruși” pe care îi ia în derâdere sunt de fapt cei care au avut dreptate, în timp ce guvernul primarului încuia oameni în case, interna cu forța și toca bani în neștire pe măsuri care s-au dovedit una mai ineficientă decât alta. Deci, dacă sunt aceiași oameni care critică și acum, sunt șanse foarte mari ca ei să aibă dreptate și primarul să bată iar câmpii cum a făcut-o și în pandemie.

Vocile lor, care își găsesc locul doar pe social media, acolo unde orice e permis și validat prin câteva like-uri, spun obsesiv că totul e în zadar, nimic nu e bine, nu avem nicio șansă. Timpul va arăta cum stau lucrurile, de fapt.

Vocile lor nu își găsesc loc nicăieri decât dacă restul oamenilor rezonează cu ei și cred la fel ca ei. Iar obsesia că totul este în zadar și că nimic nu este bine e dată de faptul că primăria Piatra-Neamț nu prea are ce exemple să dea de lucruri de care s-a apucat și au ieșit bine și merg bine acum. Primăria Piatra-Neamț e e doar o sumă de eșecuri și decizii care s-au dovedit în timp a fi greșite.

Cât de comod mi-ar fi fost să caut scuze pentru a nu face nimic. E cel mai simplu lucru. Mai ales că justificările și scuzele sunt cel mai ușor de găsit: nu sunt bani, avem credite de achitat. Dar eu mi-am asumat un mandat și o misiune pline de încercări, cu bună știință. Am aflat rapid că a fi primar (cu simț de răspundere și implicare totală) presupune multe sacrificii: sănătate, viață personală, prieteni. Merită? Nu știu dacă există un răspuns corect la această întrebare. Tot timpul va demonstra.

Nu e nevoie de scuze pentru că primarul de fapt nu face nimic. El doar se încurcă și se împiedică în niște proiecte care nu-i aparțin, ci au fost lăsate moștenire de fosta administrație PNL, proiecte care au la fel de multe carențe și probleme ca și actuala administrație PNL. Niște incompetenți au făcut niște proiecte proaste pe care le-au lăsat să le implementeze alți incompetenți și de pe urma acestor proiecte unii băieți deștepți să își umplu buzunarele. Timpul și rechizitoriile vor demonstra cine a avut dreptate.

Miza mea nu a fost niciodată să fiu primar, ci să fac ceva pentru orașul meu. Funcțiile sunt trecătoare. Și cele alese, și cele politice. La finalul zilei, întrebarea e ce rămâne în urma noastră? Ceva care să conteze sau doar zgomot fără fond?

În urmă vor rămâne lipsă castani, pomi fructiferi, parcări, zone de grătare, ștrand funcțional, afaceri moarte pe culoarele de mobilitate și multe multe alte lipsuri care vor fi încununate de o mare lipsă de bani din bugetul orașului.

Tot ce fac astăzi, cu toate sacrificiile implicite, este pentru a lăsa în urma mea ceva sănătos și trainic. Nu e pentru a îmi asigura un nou mandat. Nu e nici pentru calcule politice sau pentru a mulțumi pe x sau pe y. Indiferent ce va aduce anul viitor, am conștiința împăcată că am făcut ce trebuie pentru oraș. Că am găsit soluții la probleme imposibile, care ar fi putut oferi cele mai bune scuze pentru resemnare și blazare.

Tot ce face azi primarul este să acopere incompetența și să țină în funcții oameni care creează mari probleme. Problemele imposibile la care face referire nu sunt create de pietreni, ci chiar de o mulțime de „nepoți” angajați pe criterii politice sau pe mită. Și, după cum vedem, primarul se laudă că rezolvă probleme, nu cauzele problemelor. Acolo nu se bagă, că frige.

Iar celor care jubilează, citind aceste gânduri și interpretând că bat în retragere, le spun să mai citească încă o dată. Și încă o dată. Este exact opusul. Merg înainte cu același entuziasm și cu credința că fiecare proiect, fiecare șantier, fiecare lucrare înseamnă un pas uriaș pentru orașul nostru. Am schimbat praful resemnării așezat peste Piatra de administrații comode într-unul al construcției. Și în ciuda tuturor lamentărilor, pe care nici nu are sens să le mai combat, va fi bine.

Nimeni sănătos la cap nu poate să jubileze când primarul o dă de gard, deoarece orice greșeală a primarului sau a primăriei e pe banii și pe timpul nostru. Iar pentru cei care nu au încredere în ce decizii ia primarul și în ce face acesta nu ar fi nicio veste bună să bată el în retragere. Toți cei care contestă deciziile primarului își doresc ca acesta să meargă înainte cu același entuziasm până la capăt și să rămână în poziția în care să răspundă în cazul în care se dovedește că a luat decizii proaste și păguboase pentru oraș.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate