Primarul Bogdan Țifui vorbește despre investiții și proiecte

Zilele trecute a fost aprobată finanțarea prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” a investiției ”Înființare rețea de apă în satele Bușmei, Frumosu și Popești și extindere rețea de canalizare”.

În continuare urmează semnarea contractului de finanțare, apoi scoaterea la licitație și execuția acestui proiect.

Lista cu investițiile aprobate poate fi consultată pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației – secțiunea P.N.I. ”Anghel Saligny”.

„Referitor la investiția ”Amenajare Torent Bușmei”, țin să vin cu următoarele precizări :- acest proiect a fost demarat în anul 2018 – după inundațiile care au avut loc în comuna Farcașa. Documentația, proiectarea și avizele obținute erau cele solicitate de instituțiile statului la acea vreme, iar după completarea dosarului, acesta a fost depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții;- timp de mai mulți ani C.N.I. nu a avut fondurile necesare pentru a realiza această investiție. În anul 2021 am reluat acest proiect, fiind făcute eforturi considerabile pentru a se reuși finanțarea lui. După reanalizarea dosarului de către C.N.I. s-a constatat că o mare parte din avize au expirat, dar se cer și unele avize/protocoale noi – cum este cel de la Apele Române privind deversarea torentului în Râul Bistrița;- inițial, pentru completarea și depunerea dosarului la C.N.I. s-a acceptat inscrierea provizorie a dreptului de proprietate a suprafeței torentului, iar acum, după noile prevederi legale, trebuie să fie efectuată intabularea dreptului de proprietate a torentului – activitate deja finalizată;- de asemenea, s-a constatat că unele proprietăți ale cetățenilor au fost intabulate, existând unele cazuri de suprapunere a terenurilor (cele ale unor cetățeni cu cel pe care se va efectua lucrarea de amenajare a torentului). În aceste cazuri este nevoie de acordul notarial al acelor cetățeni cu privire la modificarea limitelor si a suprafețelor lor ;- după rezolvarea tuturor neclarităților apărute, după obținerea tuturor avizelor/protocoalelor solicitate pentru execuția acestui proiect, acesta va fi finanțat tot prin Compania Națională de investiții. Având în vedere că în satul Bușmei sunt de executat aceste lucrări (Înființarea rețelei de apă și Amenajarea Torentului Bușmei), în prezent, pe principiul ordinii firești a lucrurilor, nu pot fi efectuate lucrările de modernizare a drumurilor.

Îmi doresc din toată inima ca aceste proiecte să fie executate cât mai repede, să putem oferi și satului Bușmei o infrastructură rutieră modernă și siguranță în fața inundațiilor. Îmi doresc ca cetățenii acestui sat să înțeleagă acest lucru, să înțeleagă că eforturile noastre pentru a realiza aceste obiective sunt deosebite. Sunt convins că în perioada următoare voi duce la bun sfârșit tot ceea ce mi-am propus, obținând și sursele de finanțare necesare realizării acestor proiecte ! „

-a precizat primar Bogdan Țifui.

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate