Primele activități din proiectul “Construim Destine” au debutat la Piatra-Neamț

Construim Destine, proiectul educațional vocațional de explorare a opțiunilor de carieră, care vizează 30 de tineri aflați în situații de risc din județul Neamț, susținut de NEPI Rockcastle și implementat de Asociația The Social Incubator, a debutat cu un atelier practic și o vizită exploratorie la Shopping City Piatra-Neamț.

Tinerii care iau parte la activitățile din proiect sunt fie instituționalizați, fie provin din familii cu un nivel scăzut al veniturilor sau din familii monoparentale. Ei se confruntă în mod curent cu o serie de obstacole, care îi pot deturna de la un parcurs profesional și de la o viață independentă, susținută prin muncă.

Prin proiectul „Construim Destine”, în perioada aprilie-decembrie 2022, Asociația The Social Incubator implică 30 de tineri în activități care vizează următoarele arii:

1.Orientarea în carieră și identificarea parcursului profesional, prin: identificarea abilităților transferabile, aplicarea testelor de carieră, sprijin în redactarea unui CV, recomandări și simulări de interviuri de angajare.

2.Explorarea oportunităților de carieră, prin: vizite exploratorii la potențiali angajatori, expunerea la diverse domenii de activitate, participarea la evenimente cu specialiști din domeniile de interes ale tinerilor. 

3.Creșterea gradului de angajabilitate, prin: dezvoltarea abilităților specifice transversale, crearea unui sentiment de apartenență la comunitate, creșterea gradului de motivație, sprijin în procesul de angajare, ulterior, menținerea relației cu angajatorul în vederea creșterii retenției la locul de muncă.  

Construim Destine a debutat în județul Neamț cu o primă vizită exploratorie la Shopping City Piatra-Neamț. Pentru tineri, vizita a fost extrem de utilă, din perspectiva cunoașterii activităților complexe ale unui centru comercial, a găsirii unor interlocutori foarte deschiși în reprezentanții Shopping City Piatra-Neamț, cu care și-au împărtășit planurile de viitor și care i-au inspirat pe tineri cu experiențele lor personale.

“Mi s-a părut foarte interesant faptul că am avut ocazia să comunic cu persoane noi care m-au făcut să mă simt în singuranță de fiecare dată când voi vizita mall-ul. Reprezentanții Shopping City Piatra-Neamț m-au motivat să am mai multă încredere în mine și în visul meu.”, a declarat Cristina B, Săvinești, jud. Neamț, tânăr din proiectul “Construim Destine”.

În cadrul vizitei la Shopping City Piatra-Neamț, tinerii au avut ocazia să discute cu echipa care administrează centrul comercial, iar printre subiectele abordate au fost: planurile de viitor ale tinerilor, cum pot începe o carieră în anumite domenii, activitatea echipei centrului comercial – structura departamentelor, responsabilitățile angajaților, primele job-uri ale celor din echipă, parcursul lor profesional, precum și recomandări privind primii pași în dezvoltarea profesională. 

Ulterior, tinerii au vizitat și departamente conexe care sprijină activitatea centrului comercial:  

  1. Serviciul ISU, unde tinerii au aflat cum se fac intervențiile de securitate în situații de incendiu și au testat diverse extinctoare.

2. Mentenanță, unde tinerii au aflat informații tehnice despre buna funcționare a instalațiilor tehnice și despre cum funcționează generatorul de electricitate al centrului comercial.

3. Securitate, în cadrul căruia tinerii au avut acces la departamentul de control și securitate, unde se află panoul de monitorizare la care sunt conectate camerele de supraveghere ale centrului comercial.

“Este încurajator faptul că prin sprijinul partenerilor noștri de la Shopping City  Piatra-Neamț și prin activitățile inedite organizate, tinerilor li s-a oferit contextul si încrederea să își facă planuri de viitor și să se orienteze spre acumularea de experiențe profesionale încă de la vârsta adolescenței. Dorința lor de a explora situații noi de viață și profesionale este primul pas în drumul lor spre independență. Ne bucurăm că le suntem alături în această etapă din viață.”, a declarat Mădălina Vieru, Coordonator Program Dezvoltare Națională, Asociația The Social Incubator.

Proiectul “Construim Destine”, aflat la cea de-a treia ediție, are în derulare activități la care participă în total 90 de tineri din trei județe Neamț, Mehedinți, Mureș. Reprezentanții centrelor comerciale – Shopping City Piatra-Neamț, Shopping City Târgu Mureș și Severin Shopping Center, sunt partenerii Asociației The Social Incubator în procesul de integrare profesională a tinerilor.

În fiecare județ, tinerii participă la ateliere de dezvoltare personală în care vor fi abordate teme precum: autocunoaștere și încredere în sine, lucrul cu ceilalți, leadership bazat pe valori, motivație și responsabilitate. Proiectul include, de asemenea, un atelier de grup și sesiuni individuale de consiliere vocațională, vizite exploratorii la centrele comerciale partenere și o „Zi a Carierei”, în care profesioniști din domenii diverse le vor vorbi tinerilor.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate