Primele dispozitive de supraveghere electronică montate în Neamț – Care sine sunt „fericiții” posesori și cum funcționează acestea (FOTO)

Primul dintre acestea a fost montat la data de 5 ianuarie a.c., asupra unui bărbat în vârstă de 44 de ani, din localitatea Borca, care ar fi adresat amenințări soției și socrilor acestuia. Totodată, împotriva acestuia a fost emis și un ordin de protecție provizoriu, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

***

La data de 6 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o minoră în vârstă de 17 ani și alte două persoane cu vârste de 43 și 46 de ani ar fi fost agresate de către fostul partener al minorei, în timp ce se aflau într-un magazin din localitatea Cordun.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, asupra tânărului de 18 ani fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Totodată, împotriva tânărului polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu.

***

La data de 7 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost sesizați de către o minoră de 10 ani, din Horia, cu privire la faptul că tatăl său o agresează pe mama sa.

Polițiștii s-au deplasat de urgență la imobilul în cauză, stabilind faptul că, pe fondul consumului de alcool și în urma unui conflict spontan, bărbatul în vârstă de 48 de ani ar fi exercitat acte de violență asupra soției sale, în vârstă de 39 de ani și asupra fiicei sale minore, în vârstă de 10 ani.

Facem precizarea că la momentul desfășurării conflictului, în imobilul în cauză se aflau toți cei 4 copii minori ai familiei, cu vârste cuprinse între 2 și 16 ani.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, bărbatul de 48 de ani fiind evacuat din locuința în cauză. Totodată, față de acesta a fost emis un ordin de protecție provizoriu, asupra sa fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.

***

Agresorii, împotriva cărora se emit ordine de protecție sau ordine de protecție provizorii pot fi obligați să poarte dispozitive electronice de supraveghere.

Scopul purtării acestor dispozitive este evitarea încălcării măsurilor de protecție.

Pentru a se dispune obligația purtării dispozitivului de supraveghere este necesar ca persoana protejată (victima) să-și exprime consimțământul în acest sens. În cazul persoanei supravegheate (autorul) nu este necesar acordul.

Ce este și cum funcționează un dispozitiv de supraveghere electronică?

Acest dispozitiv este asemănător unei brățări care se montează de polițiști pe glezna persoanei supravegheate sau, în cazuri excepționale pe brațul persoanei (atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical).

Acest dispozitiv poate fi demontat doar de către polițiști. Orice intervenție asupra brățării conduce la declanșarea unei alerte în sistemul de supraveghere gestionat de către dispeceratul SIME al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Pe lângă aceste dispozitive, persoana supravegheată primește și un dispozitiv mobil (similar unui telefon). Acesta are rolul de a transmite în sistemul de supraveghere informații legate de locul unde se află persoana supravegheată, fiind interconectat cu dispozitivul de supraveghere montat.

Un alt dispozitiv mobil (similar unui telefon) este predat persoanei sau persoanelor protejate. Acesta are rolul de a declanșa o alertă de apropiere atunci când brățara persoanei supravegheate, încalcă aria de protecție stabilită prin ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu.

Această alertă se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgență operat de către Inspectoratul de Poliție Județean Neamț. Polițiștii se vor deplasa, cu celeritate, la imobilul persoanei protejate sau, după caz, în locația indicată cu ocazia primirii datelor de intervenție, pentru a asigura protecția acesteia.

Persoana supravegheată sau cea protejată care urmează să părăsească teritoriul României are obligația de a informa, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea pe teritoriul național.

Sursa: IPJ Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate