Prin contract, municipiul Roman trebuie să asigure fonduri pentru înlocuirea conductelor de apă expirate

În cadrul unei conferințe de presă, directorul ApaServ, Bogdan Mușat, a explicat care este obligația UAT Roman, prin contractul semnat în 2009, în privința rețelelor de apă expirate ca durată de viață. Întrucât au existat mai multe discuții pe tema contractului, îl prezentăm mai jos, alături de pagina dedicată pe site-ul primăriei Roman. Chiar dacă operatorul poate schimba, pe cheltuiala proprie, anumite părți din rețea, o face în baza unui buget anual aprobat și în limita fondurilor disponibile. Este obligația UAT Roman să asigure fonduri pentru schimbarea țevilor expirate de zeci de ani.

„Contractul de delegare trebuie citit integral. UAT-urile au niște obligații care sunt prevăzute foarte clar la art. 17, punctul 9: Autoritatea delegantă (UAT-ul) are obligația să ia toate măsurile pentru înlocuirea bunurilor scoase din uz.  Noi administrăm un bun public. Deci am vorbit de bunuri scoase din uz. Cum au fost predate aceste bunuri? Prin HCL-uri. La momentul predării către ApaServ bunurile respective erau scoase din uz. Și mai avem punctul 15: Să asigure fondurile necesare executării lucrărilor de investiții pentru nevoile executării delegării în condițiile realizării obiectivelor prezentului Contract.(…) Situația este mai veche la Roman, încă din 2012.”, a explicat Bogdan Mușat.

La Piatra-Neamț s-au asigurat fonduri consistente din bugetul local pentru înlocuirea țevilor expirate de pe culoarele de mobilitate urbană, investiție la care a pus, în parte, umărul și ApaServ, pentru că e vorba de o colaborare între UAT și operator unde fiecare și-a asumat o contribuție.

La Roman, în schimb, nu pare să existe această disponibilitate de asigurare de fonduri, iar, cel mai sigur, dacă e să se schimbe o parte dintre țevi o va face ApaServ, dar cu un buget limitat în lipsa banilor veniți de la primăria care are obligația să asigure finanțarea înlocuirii țevilor. Mai mult, se pare că asfaltările făcute prin Roman s-au realizat fără a solicita avizul de la Apa Serv, așa că țevile de sub asfalt au rămas neschimbate și… expirate, lucru care a condus la un disconfort major pentru cetățeni. Dacă e sau nu vorba de o încălcare a legii… sunt suficiente instituții care cu asta se ocupă.

Toate documentele sunt disponibile aici – pe site-ul primăriei Roman.

1.CD-Dispozitii-Generale

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate