Probleme, Dorele? Oare cum va realiza primăria betonarea pe culoarul de mobilitate de pe Bulevardul Traian către Bulevardul Decebal?

După cum știe toată lumea, primăria a ales un mod total ciudat de a instala o nouă magistrală de apă exact pe sub străzile Traian și Decebal, peste care trebuie să amenajeze culoarul de mobilitate. De ce nu le-au instalat pe sub trotuare, ca să nu deterioreze infrastructura drumului, este greu de explicat.

Din păcate, în 2023 atrăgeam din nou atenția asupra faptului că, acolo unde se instalează conducta de apă, va fi necesar să se toarne beton cu armătură, deoarece nu va fi suficient doar asfaltul, pentru că acesta se va lăsa în timp și se vor forma șanțuri.(click aici pentru articol). Am primit și drept la replică; pe aceeași temă, a structurii de beton de sub asfalt, am fost trimiși la plimbare și de ISC, nici prefectura nu s-a implicat, de frică să nu zică primarul că îi blochează lucrările, și așa mai departe. Timpul a trecut și, ce să vezi, acum primăria face exact ce spuneam noi că trebuie să facă. Este un moment dificil pentru o administrație să constate că s-a înșelat și că un ziar avea dreptate într-o problemă de infrastructură, dar nu asta este important.

La abordarea primăriei sunt două mari probleme care pot aduce mari daune.

În primul rând, modul în care alocă această lucrare printr-o dispoziție de șantier este un mod cel puțin ciudat, fiind vorba, în primul rând, de foarte mulți bani și, în al doilea rând, credem că acolo este vorba de o schimbare de soluție tehnică, nu de o completare cu ceva. Iar pentru schimbarea de soluții tehnice și suplimentarea cu milioane, ar trebui organizată o licitație. Cei de la primărie zic că „Lucrarea de refacere a dalei de beton pe Bd. Traian este realizată de societatea Mavgo, în baza contractului de execuție a proiectului de mobilitate urbană (coridorul Bd. Traian – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Decebal). Întărirea dalei de beton este o lucrare suplimentară identificată pe parcursul operațiunii de înlocuire a conductei magistrale. În decembrie 2023 a fost emisă o dispoziție de șantier pentru refacerea dalei de beton pe tranșeea conductei de alimentare cu apă. Lucrările se execută din economiile proiectului de mobilitate urbană.

Nu ne pricepem noi la construcții, dar recomandăm celor care semnează uneori cu ochii închiși la primărie, să deschidă ochii mari și să verifice dacă este legal ce semnează.

În al doilea rând, este vorba de momentul în care începe lucrarea. Primăria Piatra-Neamț s-a plâns, pe bună dreptate, că nu se poate compacta suficient pământul care este pus deasupra conductei, deoarece în imediata vecinătate este conducta veche, care este spartă, și sunt infiltrații de apă de la ea. În această situație, care este într-adevăr reală, orice se compactează azi, este luat la vale a doua zi.

În această situație, nu prea se poate apuca nimeni de betonat pe deasupra până nu se oprește apa pe conducta veche și nu se trece pe conducta nouă, în caz contrar existând riscul major ca sub betonul proaspăt turnat să se formeze adevărate peșteri care să se surpe la un moment dat, exact cum s-a întâmplat recent, din aceleași cauze, pe culoarul de mobilitate proaspăt inaugurat pe Calea Romanului.

Noi nu facem acum decât să atragem atenția că există suspiciuni bine întemeiate că această lucrare se va grăbi cu orice riscuri pentru a se termina de asfaltat până în campanie. Vom urmări lucrările și modurile de alocare a fondurilor și, în funcție de suspiciunile care apar, vom informa organele de urmărire penală. Pietrenii s-au săturat ca de fiecare dată când se montează o conductă în acest oraș, după un timp, să se lase asfaltul și apoi ani de zile să nu se mai poată merge în siguranță sau confort pe acea porțiune de drum.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate