Prognoza evoluției populației în Târgu-Neamț. Orizont de timp: anul 2030

Prognoza evoluției populației în orașul Târgu- Neamt are ca orizont de timp anul 2030 și ia în considerare două scenarii, bazate pe două modele de prognoză diferite, respectiv “modelul de creștere tendențială” și “modelul de creștere biologică”.

Conform primului algoritm, al creșterii tendențiale, care ia în calcul evoluția probabilă a mișcării naturale și migratorii, iar sporul natural și migratoriu sunt considerate ca fiind constante, în perioada următoare se va accentua scăderea populației orașului Târgu-Neamț, numărul locuitorilor tinzând spre cifra de aproximativ 15000.

Al doilea scenariu prevede creșterea populatiei datorită realizării autostrăzii și implicit a creșterii nivelului de trai în zonă și a numărului de locuitori, cu aproximativ 4000 de oameni până în anul 2030.

Evoluţiile recente demografice ale populaţiei oraşului Târgu-Neamț arată tendinţe de scădere uşoară a populaţiei, care se va menţine şi în perspectiva anului 2030, astfel încât scenariul de prognoză luat în calcul va fi al doilea, respectiv cel care descrie o scădere mai lentă a populaţiei.

În mod oarecum atipic, tabloul demografic din oraşul Târgu- Neamţ nu include fenomene prezente în majoritatea localităţilor urbane din regiune şi chiar din ţară, precum cel al îmbătrânirii demografice.

Conform analizei datelor INS, raportul de îmbătrânire al populaţiei din Târgu-Neamț este de 798,2‰, însemnând că la 1.000 de persoane tinere cu vârsta de până la 14 ani revin aproximativ 800 persoane vârstnice de 65 ani şi peste. La nivelul localităţilor urbane din România, populaţia este mai îmbătrânită, la 1000 de persoane tinere revenind în medie 900 de persoane vârstnice.

date preluate din Conceptul de dezvoltare a Planului de mobilitate urbană pentru orașul Târgu-Neamț *elaborat în anul 2022

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate