Proiect de lege pentru sprijinirea creștinilor de peste Prut. Nemțeanul Ciprian Șerban, unul dintre cei trei inițiatori

  • Premierul Marcel Ciolacu, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și liderul deputaților PSD, Ciprian Șerban, au depus un proiect de lege la Senat pentru acordarea de fonduri anuale în beneficiul Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova.

Astăzi, 21 iunie, liderii politici Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Ciprian Șerban au depus un proiect de lege la Senat, propunând acordarea unei sume anuale de 2 milioane de euro pentru Mitropolia Basarabiei. Acest proiect vine în contextul vizitei de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Republica Moldova.

Proiectul de lege, intitulat „Sprijin financiar acordat de statul român Mitropoliei Basarabiei”, are ca scop susținerea financiară a acestei instituții, care este o parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Conform proiectului, suma de 2 milioane de euro va fi alocată anual de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, în lei, echivalentul sumei menționate.

Destinația acestor fonduri va fi stabilită de Administrația Patriarhală și Mitropolia Basarabiei prin Arhiepiscopia Chișinăului. Banii alocați vor acoperi cheltuielile necesare pentru restaurarea și conservarea bunurilor din patrimoniul mobil, întreținerea și funcționarea centrelor eparhiale și a unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, construcția și repararea lăcașurilor de cult, precum și achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult.

Proiectul de lege mai prevede alocarea de sume pentru activități de asistență socială și medicală, care vor fi susținute de către unitățile de cult și de Mitropolia Basarabiei. Aceste fonduri vor fi direcționate către sprijinirea activităților de asistență socială și medicală organizate în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni, precum și susținerea unor manifestări cultural-religioase.

Proiectul de lege propus urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Inițiatorii proiectului solicită dezbaterea acestuia în Parlament în procedură de urgență, în vederea adoptării rapide a măsurilor de sprijin financiar pentru Mitropolia Basarabiei.

Această inițiativă suscită deja dezbateri în mediul politic și social, iar următorul pas constă în procesul de dezbatere și adoptare a proiectului de lege în Parlamentul României.

“Da, am depus astăzi, alături de Premierul Marcel Ciolacu și președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, un proiect de lege care vizează sprijinirea Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova. Considerăm că această inițiativă va contribui la întărirea legăturilor noastre cu R. Moldova și la susținerea comunității ortodoxe de acolo în promovarea valorilor noastre comune.

Ne dorim ca acest proiect de lege să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgență, astfel încât sprijinul financiar să poată fi acordat începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Suntem încrezători că această inițiativă va fi înțeleasă și susținută de colegii noștri parlamentari, iar Mitropolia Basarabiei va beneficia de sprijinul necesar pentru a-și îndeplini misiunea pe cealaltă parte a Prutului.

Noi ne angajăm să promovăm în continuare relații puternice și durabile între cele două state și să sprijinim valorile și tradițiile noastre comune.”, a declarat deputatul de Neamț Ciprian Șerban, liderul deputaților PSD și unul dintre cei trei inițiatori social-democrați ai acestui proiect.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate