Protest pașnic în Piatra-Neamț pentru protecția animalelor. Mesajul unanim din stradă: „Sterilizați! Nu eutanasiați!”

Asociația Youth for Neamț a organizat sâmbătă, 18 iunie, o manifestare autorizată în municipiul Piatra-Neamț, pe platoul Curții Domnești. Scopul a fost acela de a transmite, alături de iubitorii de animale din oraș, un mesaj concentrat în puține cuvinte „Sterilizați! Nu eutanasiați!”.

La protest au participat reprezentanți ai ONG-urilor de protecția animalelor, dar și oameni simpli, de toate vârstele, care își doresc ca problema animalelor fără stăpân din municipiu să fie tratată cu responsabilitate, cu empatie și printr-un dialog eficient între autoritățile locale și cei care zi de zi, culeg din păduri, tomberoane, râuri, șanțuri animale abandonate, bolnave, rănite și care, prin eforturi proprii, susțin financiar campaniile de sterilizări gratuite.

Reamintim că, prin votul unanim al Consiliului Local de la începutul lunii iunie 2022, 50% din câinii care vor intra în adăpostul municipiului Piatra-Neamț în următorii doi ani riscă să fie eutanasiați, această măsură fiind stabilită prin caietul de sarcini al viitorului gestionar al problemei câinilor fără stăpân din municipiu. Din păcate, măsurile votate în Consiliul Local nu au fost adoptate în urma unei consultări cu ONG-urile de protecția animalelor și nici cu opinia publică.

Pentru cei care spun sau lasă să se creadă că situația nu s-a schimbat în „mai rău” față de licitația de acum 2 ani, precizăm că în caietul de sarcini valabil pentru cei doi ani care au trecut, eutanasierile erau estimate la 37%, nu 50%, iar numărul de câini estimați că vor intra în adăpost era de 960, nu de 1680. De asemenea, valoarea contractului a crescut, între timp, cu aproape 1 milion de lei.

După 2 ani, s-a gestionat „atât de bine” problema încât s-a crescut estimarea eutanasierilor, dar și numărul câinilor care vor intra în adăpost. După 2 ani de capturări și o sumă considerabilă dată din bani publici ar fi trebuit să avem mult mai puțini câini pe străzi, nu mai mulți, dacă aceasta era soluția cea mai bună.

Este clar că simpla capturare și eutanasiere a câinilor din Piatra-Neamț nu este eficientă, deoarece de la an la an se pare că animalele fără stăpân se înmulțesc din ce în ce mai mult cu această metodă.

Manifestarea de la Turn a avut ca scop transmiterea clară a ideii că cea mai eficientă, etică și ieftină soluție de gestionare a problemei este sterilizarea animalelor de rasă comună. OUG 155/2001 specifică faptul că toți proprietarii de câini de rasă comună trebuie să îi sterilizeze și microcipeze. Din păcate, instituțiile abilitate să verifice acest lucru nu s-au implicat, nu au dat avertismente, nici sancțiuni, nu au pus la dispoziție nici fonduri pentru sterilizări gratuite pentru cei care nu își permit, iar fenomenul abandonului puilor continuă.

Există mai multe campanii de sterilizări gratuite susținute de ONG-uri în Neamț din fonduri proprii, unele chiar permanente, însă animalele fără stăpân sunt problema directă a statului, a autorităților locale care nu au înțeles nici după 21 de ani aplicare proastă a legii că soluția aleasă nu funcționează eficient. Cei 3 milioane de lei din bani publici care vor fi folosiți în următorii doi ani pentru capturarea a 1680 de câini sunt echivalentul, la un preț bun, a 20.000 de sterilizări.

De ce se persistă în proasta gestionare a banului public? Lăsăm imaginile să vorbească de la sine.

*Notă: Cățelul negru cu alb din imagini este adoptat din adăpostul public (deci se poate și fără eutanasie), iar cel maro, un metis de Malinois, a fost sterilizat în cadrul campaniei de anul trecut, susținută de mai multe ONG-uri și clinica mobilă a asociației Nomad Vet.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate