Protocol semnat de Prefectură pe Valea Muntelui, pentru a preveni efectele apariției zăporului

Fenomenul specific Văii Muntelui, unde pe cursul Bistriței se formează pod de gheață din cauza temperaturilor extrem de scăzute, a determinat conducerea Prefecturii Neamț și reprezentanții Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului, ai Centrelor Operative cu Activitate Temporară, ai Serviciilor Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, ai forţelor de cooperare, celulelor de urgenţă de la instituţiile publice şi operatori economici să stabilească un plan de măsuri care să se pună în aplicare dacă va fi cazul.

Ieri, prefectul Vasile-Adrian Niță a semnat un protocol cu autoritățile locale din Borca, Farcașa și Poiana Teiului, în care sunt cuprinse atribuțiile fiecărei entități în caz de nevoie și cum trebuie acționat pentru avertizarea populaţiei, alarmarea ei şi pentru executarea evacuării în situaţia pericolului iminent de producere a unei inundaţii ca urmare a fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa.

„Odată cu formarea zăporului, se va institui permanenţa la sediile primăriilor Borca, Farcașa și Poiana Teiului și se va activa grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de furtuni şi viscol, căderi masive de zăpadă, temperaturi extreme. Sunt măsuri care s-au luat în fiecare an când s-a format podul de gheață pe Bistrița. Nu este cazul să se panicheze nimeni. Este firesc să existe un astfel de protocol semnat de către toți factorii responsabili, pentru a ști cum trebuie intervenit dacă situația o impune. Având în vedere aceste aspecte, am discutat și aprobat «Programul de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistrița». Sper să nu avem astfel de probleme în această iarnă și nimeni de pe Valea Muntelui să nu stea stresat din cauza zăporului“, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.

În cazul creșterii debitului Bistriței se va activa Centrul operativ cu activitate temporară și se vor suplimenta patrulele în zona cursului râului, ulterior decizându-se dacă se intervine cu explozibil în zonele critice sau dacă, la nevoie, se impune evacuarea populației.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate