Rețeta unui succes: Theodor Petrea, elev la Arte, l-a readus în lumină pe Victor Brauner. Premiul I oferit de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
Theodor Alexandru Petrea, elev în clasa a XI-a (Muzică) la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra- Neamț, coordonat de doamna prof. dr. Luminița Moscalu, a fost recompensat recent cu premiul I la concursul organizat de Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj- Napoca și Asociația Studențească Philohistoriss, „Spune povestea locului tău”.
„Victor Brauner – o incursiune în opera ezoterică avangardistă” a fost lucrarea excelentă care i-a adus talentatului elev al Liceului de Arte „Victor Brauner” marele premiu.
„A fost o competiție care mi-a plăcut foarte mult. Am scris o lucrare despre Victor Brauner, de zece pagini. Sursele mele de inspirație au fost documente din școală, de la biblioteca județeană, chiar și din afară. Concursul s-a desfășurat în două etape. Prima etapă a fost un fel de preselecție în care mai mulți elevi au trimis mai multe lucrări, iar în cea de-a doua au rămas 39 de lucrări în care au fost prezentate diferite subiecte, concurenții alegându-și un loc sau un personaj din țară pe care l-au considerat important.”, a precizat pentru început Theodor Petrea.
Participarea la acest concurs a fost determinată de pasiunea pentru istorie și artă în general, mai spune Theodor: „Sunt foarte pasionat de istorie și îmi place foarte mult să citesc estetică, despre pictură și despre artă în general, iar Victor Brauner a fost o fuziune între artă și istorie. Mi-a plăcut subiectul și să-l dezvolt ulterior într-o lucrare.”
Chiar dacă nu s-a așteptat să obțină locul I, Theodor menționează că a muncit mult și a sperat și aspirat să facă o lucrare cât mai bună: „Mi-am dorit să fie o lucrare științifică pentru a fi publicată ulterior. Principala mea motivație a fost faptul că una dintre lucrări urma să fie publicată în revista Universității. Dorind să fiu publicat de mai mulți ani, m-am gândi că acesta ar fi o ocazie foarte bună să demonstrez câte știu și ce pot să fac eu din scris.”
Chiar dacă este pasionat de istorie, pentru Theodor pe primul loc vor fi pianul și muzica: „Pianul este prima mea pasiune, asta fac de când mă știu. Mihaela Bucătaru, doamna profesor de pian, a contribuit mult la educația mea artistică. Și ajutorul doamnei profesor Luminița Moscalu a fost considerabil. A fost cea care m-a inspirat să scriu despre Victor Brauner și care mi-a dat anumite materiale biografice pe care le-am pus în eseul meu.”
Pe viitor, Theodor își dorește să urmeze Conservatorul, însă se gândește să urmeze și o facultate în domeniul istoriei sau filosofiei, pentru a-și completa cultura.
Succesul nu e un scop în sine, importantă e căutarea
Theodor spune că fiecare elev ar trebuie să facă cea ce dorește, iar pasiunile ar trebui să fie pe primul loc, chiar dacă acestea nu generează mereu succese imediate mereu și durează mult timp ca acestea să fie cultivate: „Succesul poate veni după 5 ani, 30 de ani sau niciodată, însă este foarte important să îți urmărești pasiunile, fiindcă ele dau valoare omului în general.”
Potrivit doamna prof. dr. Luminița Moscalu, tema concursului, „Spune povestea orașului tău”, organizat de Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș Bolyai, în perioada 27-28 mai, generoasă, de altfel, s-a pliat fericit pe ideea de a-l readuce în atenție pe Victor Brauner.
„Pregătirea concursului a fost un alt fel de timp al învățării. Am discutat împreună eseul, i-am conferit un caracter academic, am simulat chiar prezentarea, încercând să preîntâmpinăm orice situație de eventuală incertitudine. Redactarea eseului nu a fost decât consecința firească a unor ani petrecuți de Theodor printre cărți. Prezentarea lucrării în cadrul conferinței a reprezentat nu numai o bună ocazie de a vorbi în public, ci și încercarea de a convinge juriul de valoarea lucrării menționate. Premiul I obținut de Theodor este rezultatul unor lecturi substanțiale, de fapt, cheia oricărui concurs de acest nivel. ” a declarat prof. dr. Luminița Moscalu.
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt