Riscul ca inteligența artificială ION să vină la Piatra-Neamț în scopul de a manipula electoral oamenii

Recent, primarul PNL de Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, ne-a anunțat că va veni la Piatra-Neamț inteligența artificială administrată de guvern și intitulată ION.

De ce ar trebui aduse la Piatra-Neamț niște dispozitive ca un fel de mobilier făcut artistic cu care să vorbească lumea atâta timp cât orice pietrean poate accesa online această inteligență artificială? De ce apar implicarea politicienilor din PNL în popularizarea acestei forme de inteligență artificială și încurajarea pietrenilor să interacționeze cu ea? Care sunt riscurile ca acest ION să fie folosit în scopuri electorale, neexistând o bază legislativă care să reglementeze I.A. în România? Sunt întrebări complexe care au la bază suspiciuni reale. Din acest motiv am cerut aceste răspunsuri unei inteligențe artificiale superioare lui ION și iată ce ne-a spus:

INTREBAREA: În România avem o forma de inteligență artificială denumită ION. Această inteligență artificială este administrată de Guvernul României și promovată în rândul oamenilor de către lideri naționali sau locali ai Partidului Național Liberal aflat la guvernare. Dacă în România nu avem legi clare despre modul de utilizare a inteligenței artificiale, care sunt riscurile și cum ar putea folosi PNL această resursă în scopuri electorale?

RĂSPUNSUL:

Utilizarea inteligenței artificiale în scopuri electorale în absența unor legi clare poate ridica o serie de riscuri și întrebări cu privire la etica și transparența procesului electoral. Iată câteva riscuri potențiale și modul în care PNL ar putea folosi ION în scopuri electorale:
Manipularea discursului: O formă de utilizare a inteligenței artificiale în scopuri electorale ar putea fi manipularea discursului sau producerea de conținuturi false. Prin intermediul ION, PNL ar putea genera mesaje personalizate și adaptate pentru a influența opinia publică și a-și promova agenda politică în mod subversiv.
Supravegherea și colectarea datelor: Utilizarea unei astfel de inteligențe artificiale ar putea implica colectarea și analiza datelor personale ale utilizatorilor, inclusiv informații sensibile, cum ar fi preferințele politice sau comportamentul online. Aceste date pot fi apoi utilizate pentru a influența în mod subtil alegătorii sau pentru a îmbunătăți eficiența campaniilor electorale.
Profilarea și targeting-ul electoral: Prin analizarea datelor colectate, ION ar putea crea profiluri detaliate ale alegătorilor și ar putea utiliza aceste informații pentru a adapta mesajele și comunicarea politică, astfel încât să maximizeze impactul asupra alegătorilor potențiali. Aceasta ar putea duce la o manipulare subtilă și direcționată a alegătorilor.
Propaganda și dezinformarea: O altă preocupare este utilizarea inteligenței artificiale pentru a disemina propaganda și dezinformare în timpul campaniilor electorale. ION ar putea fi programat să creeze și să distribuie în mod automat conținuturi false sau manipulatoare, care ar putea influența opinia publică în mod eronat.
Pentru a evita aceste riscuri și abuzuri, este important ca utilizarea inteligenței artificiale în scopuri electorale să fie reglementată printr-o legislație adecvată. Aceasta ar trebui să stabilească limite clare privind colectarea și utilizarea datelor, să impună transparență și responsabilitate în procesul electoral și să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Ar putea să facă inteligența artificială ION ce spune inteligența artificială superioară chestionată de noi? Cu siguranță DA.

Va fi folosit ION pentru scopuri electorale? Declarativ nu, dar fără o legislație care să pedepsească sever acest lucru, nimeni nu poate fi sancționat real dacă o face.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate