RUGBY CLUB VENUS RIFIL – 32 ani de existență

15 noiembrie 1991, este data la care a luat ființă singurul club de rugby din județul Neamț. În 32 de ani, Rugby Club Venus RIFIL a devenit unul dintre cele mai respectate cluburi la nivel național. Cu un palmares impresionant, atât pe plan național, cât și internațional, clubul reprezintă astăzi certificatul de naștere al rugby-ului feminin românesc, iar profesorul Eusebiu Popa este cel care, în mai 1996, a înființat prima echipă feminină de rugby din România, din august 1996 fiind afiliat Federației Române de Rugby. Mai întâi, la club au jucat generaţii de băieţi, apoi, din 1996, de fete. În aprilie 1992, a fost înregistrată prima participare la o competiție oficială, este vorba despre ”Memorialul «Bebe Boboc»”.  Atunci, în echipă erau copii de la școlile generale nr. 3, 4 şi 12 din Piatra Neamț.

”Doresc să transmit bucuria de a juca rugby, un sport minunat, să descopăr aceste mici diamante pentru a fi șlefuite mai departe… spre înalta performanță. Pot spune că, viața noastră trecătoare este ca un meci de rugby: cazi, te ridici, cazi și iar te ridici, dar continui! Am o mare bucurie să scot un copil dintr-o familie cu posibilități reduse și să îi arăt lumea. Să-l fac om, pregătit pentru viață. Asta pentru mine este o mare realizare, alături de fetele care au fost descoperite de mine și au făcut performanță la naționala Ghindelor. Vorbesc de Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor, Diana Mândrilaș și Irina Hîrjete. Să nu uităm de Silviu Vasiliu, fost component al lotului național al Stejarilor”.

În mai 1996, s-a înfiinţat prima echipă de rugby feminin din ţară, iar primul meci oficial a fost în 1997, pe stadionul ITA. Astăzi, #mâtzelenegre, un adevărat brand românesc, marcă înregistrată, se antrenează pe terenul de la Bodești. Pepiniera de la Neamț este menținută numai cu ajutorul firmelor private.

”Mulțumesc tuturor celor care sprijină proiectul MÂTZELE NEGRE RUGBY RIFIL. Este vorba despre partenerul oficial și de mobilitate RIFIL, dar și partenerilor financiari: Temad România, Dinamic 92, Grup TCE 3 Brazi, Chimcomplex Borzești. Sponsorilor tehnici: Vitamin Aqua, Vitanimix, Promotop Iași, Albini Prassa, Cerbis România, Ropharma și Primăriei comunei Bodești.  Antrenamentele continuă la Bodești, sita cerne în permanență. De asemenea, mulțumiri partenerilor mass-media și profesorilor de educație fizică. Suntem pentru principiul: Calitate NU Cantitate!”

Anul acesta, la 32 de ani de activitate, clubul a înregistrat activități în premieră, care aduc plus valoare sportului și echipei. Pentru prima data în istorie a fost sărbătorită la nivel național și județean Ziua sportului cu balonul oval – 4 mai, un moment perfect de a face cunoscut acest sport în zona montană a județului, la fel și Caravana de toamnă Bucurie în Mișcare 2023, în zona municipiului Roman. Paula Ciorobâtcă și Amalia Buftea, componente ale lotului Rugby Club Venus RIFIL, au participat la cursurile Academiei Naționale de Rugby, organizate la Timișoara, devenind official coordonatoare la grupele U10 și U12.  

15.11.2023                                                                           prof. Eusebiu Popa

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate