S-a modificat legea privind gestionarea câinilor fără stăpân. Consiliile Județene și Locale pot subvenționa sterilizarea câinilor

Pe 9 martie 2022, a fost înregistrată la Senat Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Inițial această modificare s-a dorit a fi făcută prin Guvern, prin ordonanță de urgență, fiind dezbătută propunerea în trasparență decizională pe site-ul ANSVSA. Ultima formă propusă de ANSVSA în urma dezbaterii publice o puteți consulta aici – click.

Se pare că s-a decis trecerea acestei modificări prin Parlament. Întregul proces legislativ e disponibil aici – click. Modificarea OUG 155/2001 a trecut în unanimitate de Senat cu 71 de voturi pentru pe 18 mai 2022, iar astăzi, 31 mai 2022, a trecut și de Camera Deputaților, cu 255 de voturi pentru, niciun vot contra și 9 abțineri. Forma adoptată de Senat a primit în Camera Deputaților o serie de amendamente admise.

Scopul acestor modificări este acela de a clarifica, legal, modul în care atât Consiliile Județene, cât și Consiliile Locale ar trebui să gestioneze situația câinilor fără stăpân prin crearea serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fară stăpân, construirea de adăposturi și prin finanțarea campaniilor de sterilizare, microcipare și vaccinare antirabică.

Potrivit Expunerii de motive, intervenţiile legislative vizează în mod deosebit crearea cadrului legal care să permită consiliilor judeţene implicarea în organizarea şi finanţarea din bugetul propriu a campaniilor de sterilizare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora, aflaţi pe raza judeţului.

Principalele modificări aduse OUG 155/2001:

  • Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată și concesiune, în condițiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii.”
  • „Consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au
  • obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, în condiţiile prevăzute în anexa nr. 1, adăposturile publice pentru câinii fară stăpân”
  • „În vederea reducerii populaţiei de câini fară stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activităţi, conform legislaţiei în vigoare, cu unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot încredinţa şi subvenţiona din bugetul local realizarea acţiunilor de sterilizare, respectiv, după caz, de identificare şi de înregistrare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, cu obligaţia asigurării de către acestea a serviciilor medical veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii.”
  • Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, instruit în acest sens; Personalul  angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul, precum şi cu arma de captură, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare.”

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Reamintim că la nivelul județului Neamț, Consiliul Județean intenționează să sprijine campaniile de sterilizări și să construiască un adăpost modern mixt pentru animalele fără stăpân, abandonate sau victime ale violenței. Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a reiterat ideea recent printr-o declarație publică în urma unei întâlniri cu ONG-uri din Suedia și din Neamț care sprijină județul cu finanțarea și organizarea campaniilor de sterilizări gratuite pentru câini și pisici.

În urmă cu două-trei luni am făcut un apel către toate primăriile din Neamț și am prezentat cadrul legal, inclusiv obligațiile administrațiilor publice locale și ale cetățenilor în privința sterilizării animalelor care umblă libere sau a celor din gospodăriile populației. În acest moment, situația din județul nostru nu este deloc simplă! Sunt câini abandonați prin toate cătunele, prin orașe, printre blocuri. Sunt animale care pun în pericol viața trecătorilor, a circulației, plus că nu mă lasă deloc indiferent suferința lor, de a trăi mereu flămânde, batjocorite, disprețuite.

Citiți și: Președintele CJ Neamț solicită tuturor primăriilor din județ alocarea de fonduri pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu și fără stăpân

Consider că este strict necesar un adăpost mare, modern, pe care să îl construim pentru aceste suflete chinuite, nedorite de foștii stăpâni. Tocmai de aceea am făcut o vizită la Cernavodă, unde este un astfel de adăpost realizat din fondurile unei asociații străine, pentru a prelua modelul în județul nostru. Dorința noastră este să construim un adăpost de la zero, întins pe o suprafață foarte mare, care ar urma să cazeze nu doar câini, ci și pisici și animale mari. Ne dorim colaborarea cu entități neguvernamentale care doresc să fie alături de noi în acest demers esențial contextului actual și specific lumii civilizate, în care nu se găsesc la tot pasul animale abandonate ori chinuite.”a declarat Ionel Arsene.

Citiți și: Județul Neamț va avea un adăpost modern pentru animalele care au nevoie de ajutor medical, sterilizare și cazare

Expunere de motive:

22L246EM

Forma adoptată de Senat:

22L246FS

Amendamente Camera Deputaților:

rp291

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate