S-a stins din viață Pr. Gorbănescu Eugen, slujitor al Protopopiatului Roman

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului anunțat trecerea la cele veșnice pe 11 mai 2022 a preotului Eugen Gorbănescu.

Am aflat cu durere despre plecarea din lumea aceasta, în data de 11 mai 2022, a preotului Gorbănescu Eugen, unul dintre slujitorii vrednici ai sfintelor altare din Protopopiatul Roman. 

Timp de 40 de ani, preotul Gorbănescu Eugen a desfăşurat o frumoasă activitate pastoral-misionară în cele patru parohii pe care le-a păstorit. A împlinit cu recunoștință și demnitate misiunea la care a fost chemat de Dumnezeu, a fost un preot cu deosebite calități sufletești și intelectuale, un părinte pentru păstoriții săi, sfințind, învățând și sfătuind. A știut să fie un model pentru credincioși, fiind alături de cei aflați în suferință, de cei rămași singuri sau de cei ce au purtat pe trupul lor semnele bolilor. Alături de misiunea preoțească, părinte Eugen s-a implicat în formarea duhovnicească a elevilor prin predarea disciplinei Religie timp de 10 ani, având totodată și ascultări în administrația bisericească și îndeplinind timp de 4 ani misiunea de inspector bisericesc.

La vârsta de 64 de ani, după o rodnică activitate pastoral-misionară, administrativă și cultural-socială desfășurată în mijlocul comunităților parohiale, a fost chemat de Dumnezeu la veșnicele lăcașuri cerești pentru a sluji cu sfinții în Biserica Triumfătoare.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate și preoților din Protopopiatul Roman cele mai profunde gânduri de compasiune și iubire duhovnicească, rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul său în Împărăția cerurilor și să-l așeze între casnicii și prietenii Săi!

Dumnezeu să-l odihnească!

† IOACHIM,
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

  ***

Date biografice: Preot Eugen Gorbănescu

Preotul Gorbănescu Eugen s-a născut la data de 4 septembrie 1958 în localitatea Coșula, județul Botoșani, din părinții Mihail și Maria Gorbănescu.

S-a căsătorit în localitatea Copălău, județul Botoșani, la data de 22 mai 1982, cu doamna Maria, de profesie învățător. Din căsătoria lor au rezultat trei copii: Fausta, Iulian și Petru.

Studii teologice:

A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”-Mănăstirea Neamț, promoția 1980, și Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, promoția 1993, susținând lucrarea de licență cu titlul „Biserica ortodoxă în perioada căderii Constantinopolului sub turci-1453”.

Hirotonit:

A fost hirotonit diacon la data de 8 septembrie 1982 de către vrednicul de pomenire Episcopul Eftimie Luca, iar la 12 septembrie 1982 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Emil Racoviță”-Vaslui de către același ierarh.

Activitate sacerdotală:

Preotul Gorbănescu Eugen și-a desfășurat misiunea sacerdotală în patru parohii, de-a lungul a 40 de ani: a debutat în preoție în Parohia „Emil Racoviță” (1982-1989), apoi a activat în  Parohia Moldoveni II (1989-2005), în Parohia „Sfinții Împărați”-Roman (2005-2014) și, în final, în Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare”-Roman (2014-2022).

Edilitar:

În comunitățile unde a slujit, Preotul Gorbănescu Eugen s-a implicat în reabilitarea sau construirea lăcașurilor de cult: a reparat biserica Parohiei „Emil Racoviță” –Vaslui, apoi a construit biserica Parohiei Moldoveni II (1995).

Hirotesii:

Pentru implicarea și devotamentul său în slujirea preoțească, Episcopul Eftimie Luca i-a acordat distincții de vrednicie: a fost numit Sachelar la data de 24 iunie 1985 (la Biserica „Emil Racoviță”), iconom la data de 30 iulie 1990 (la Biserica Moldovei II) și iconom stavrofor la data de 7 mai 1995 (la Biserica Moldoveni II).

Cursuri în vederea perfecționării:

În ceea ce privește participarea sa la formarea și perfecționarea preoțească, preotul Gorbănescu Eugen a absolvit cursurile de Definitivat în preoție, în anul 1989, și cursurile de promovare, în anul 1993.

Alături de slujirea preoțească desfășurată în parohiile încredințate de ierarh, preotul Gorbănescu Eugen a activat și la Centrul Eparhial Roman unde a împlinit demnitatea de Inspector bisericesc (2004-2008).

Totodată, timp de 10 ani, Preotul Gorbănescu Eugen a predat discipina Religie, obținând gradele didactice: Definitivat în învățământ (2000) și Gradul II didactic (2004).

După o activitate preoțească de patru decenii, la vârsta de 64 de ani, inima sa a încetat să mai bată. Dumnezeu să-l odihnească!

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Părintelui Gorbănescu Eugen va fi depus la Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare” din Roman vineri, 13 mai. Vineri și sâmbătă va fi oficiată slujba de pomenire (stâlpi) începând cu ora 18.00. Slujba înmormântării va avea loc duminică, 15 mai, de la ora 11.00.

FOTO: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate