S-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor

  • Deputații și senatorii au adoptat, cu o largă majoritate, eliminarea indemnizațiilor speciale în contextul angajamentelor PNRR

Luni, 26 iunie, deputații și senatorii au adoptat cu o majoritate covârșitoare, în ședință comună, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cu 382 de voturi „pentru” și 3 abțineri, eliminarea indemnizațiilor a fost decisă în regim de urgență.

Propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul parlamentarilor a fost supusă dezbaterilor intense și rapide în Parlament, întrucât eliminarea pensiilor speciale reprezintă un angajament asumat de România în cadrul Programului de Redresare și Reziliență (PNRR). Această măsură face parte dintr-un set mai larg de reforme care vizează reducerea inechităților și consolidarea sustenabilității sistemului de pensii din țară.

Adoptarea proiectului de lege pe repede înainte a demonstrat determinarea parlamentarilor de a respecta angajamentele asumate și de a urma direcțiile stabilite în PNRR. Tranșele de finanțare din programul european depind în mare măsură de îndeplinirea obiectivelor asumate, iar eliminarea pensiilor speciale reprezintă unul dintre pașii importanți în acest sens.

Pensiile speciale au fost un subiect controversat și dezbătut în societatea românească în ultimii ani. Eliminarea acestor privilegii este considerată o mișcare necesară pentru a restabili încrederea publicului în clasa politică și pentru a demonstra că toți cetățenii sunt tratați egal în fața legii.

Cu toate acestea, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este doar începutul. Reformele în sistemul de pensii necesită o abordare amplă și coerentă, care să vizeze atât justiția socială, cât și sustenabilitatea financiară. Este esențial ca această măsură să fie însoțită de alte politici și acțiuni menite să asigure un sistem de pensii echitabil, adaptat la nevoile și provocările societății românești.

Forma pentru promulgare:

pr411_23

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate