Să îi protejăm pe cei mici de accidente provocate de petarde și artificii – Comunicat IPJ

SĂ ÎI PROTEJĂM PE CEI MICI DE ACCIDENTE PROVOCATE DE PETARDE ȘI ARTIFICII!
Cu fiecare zi ce trece, ne apropiem și mai mult de perioada sărbătorilor, care aduce cu ea o atmosferă plină de căldură și lumină dar și riscuri de care suntem adesea tentați să uităm.
Unul dintre aceste riscuri se referă la utilizarea petardelor, care poate genera pericole pentru sănătatea și siguranța noastră, în special a celor mici.

Polițiștii atrag atenția părinților să încerce să își protejeze copiii prin a nu cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune în pericol viața sau sănătatea.

Aceștia trebuie să fie supravegheați și să li se explice riscurile la care se expun. Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și pot răni lăsând traume fizice permanente.

Conform Legii 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate.

Folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categoria de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articole pirotehnice comercializate în această perioada, pot duce la accidente nedorite.

Pentru prevenirea oricăror evenimente negative, polițiștii vă recomandă:

Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate: petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.

Sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice. Comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.

La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc, sateliți.

Manipularea acestora de către cei mici poate genera situații de risc. Vă prezentăm în continuare doar câteva dintre acestea:

Riscul de rănire gravă: petardele pot provoca răni la nivelul mâinilor, feței sau ochilor în cazul unei manipulări necorespunzătoare.

Risc de incendii: petardele reprezintă un risc major de incendiu, mai ales în apropierea materialelor inflamabile. Utilizați petardele în locuri sigure și evitați utilizarea lor în zone cu vegetație sau construcții.

Zgomotul puternic al petardelor poate avea un impact negativ asupra sănătății copiilor, provocând anxietate, stres.

Găsiți alternative sigure și non-distructive, cum ar fi artificiile de lumină sau alte forme de divertisment fără zgomot care să nu pună în pericol siguranța copiilor sau a celor din jur.

Este important să ne bucurăm de sărbători într-un mod responsabil, fără a compromite siguranța noastră sau a celor din jur.

Comunicat transmis de IPJ Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate