Sacrificarea tradițională a porcilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Examenul trichineloscopic

Trichineloza este o boala parazitara a porcilor, parazitul reprezentat de trichinella spirallis putandu-se transmite la om in urma consumului de carne infestata cu trichinella spiralis.

Infestarea porcilor cu parazitul trichinella spiralis nu produce semne clinice la porci, asa incat testarea prin examen trichineloscopic a carnii provenite din sacrificarea porcilor reprezenta o modalitate de aparare impotriva consumului de carne de porc infestata.

Consumul de catre oameni a carnii de porc infestata cu parazitul trichinella spp. se manifestă prin  diareegreațăvomădureri abdominale, prin febrămialgiiedeme faciale și palpebrale bilaterale, erupții urticariforme.

Alte surse de infestare pentru oameni o reprezinta carnea de mistret, de urs, de cabalina, parazitata si netestata.

 Pentru realizarea examenelor trichineloscopice proprietarii trebuie sa anunte medicul veterinar in vederea recoltarii probelor necesare (este recomandat) sau sa prezinte medicului veterinar cel putin 100g de proba, reprezentata de eșantioane de carne din fiecare pilier diafragmatic, din zona de tranziție între partea musculară și partea tendinoasă a pilierului (este recomandat) sau bucati de carne din orice muschi disponibil.

Testarea porcilor privind trichinalla spp. se face atat pe probe recoltate de la porcii care au fost identificati si inregistrati in exploatatiile in care s-a produs sacrificarea lor, cat si in cazul porcilor care fie nu au fost identificati si inregistrati prin crotalie, fie au fost achizitionati, sunt crotaliati, dar achizitia nu a fost notificata medicului veterinar.

Examenul trichineloscopic este realizat de catre medicul veterinar din cadrul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistenta, organizata la nivelul fiecarei UAT sau la Circumscriptia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Oficiala din Piatra Neamt, Roman si Tg. Neamt.

Rezultatul examenului trichineloscopic este consemnat de catre medicul veterinar intr-un document numit „Buletinul de examinare pentru decelararea Trichinella spp. prin trichineloscopie directa”, acest document fiind predat persoanei care a prezentat probele pentru examinare.

     In cazul in care se realizeaza transportul carnii de porc de la locul de sacrificare si pana la domiciliul persoanei care este proprietarul porcului, pe toata perioada transportului, „Buletinul de examinare pentru decelararea Trichinella spp. prin trichineloscopie directa” trebuie sa fie detinut si prezentat pentru verificari organelor de control ce realizeaza verificari.

     Porcii sacrificati in gospodariile populatiei sunt destinati exclusv consumului familial, fiind interzisa comercializarea carnii de porc obtinuta din aceste sacrificari.

     Un rezultat pozitiv inregistrat la examenul trichineloscopic impune retinerea oficiala a carnii, si recoltarea unor noi probe, de catre medicul veterinar, pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului initial. Carnea supusa restrictiilor sanitare veterinare nu se consuma si nu se instraineaza sub nici o forma.

      Nu se consuma carne de porc pana la obtinerea rezultatelor la testele trichineloscopice directe.

 Comunicare        

 DSVSA Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate