Salvatorii români răspund apelului Turciei, afectată de cutremure devastatoare cu mii de victime

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurele de peste 7 grade Richter manifestate noaptea trecută.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs azi-noapte, afectând grav Turcia și Siria. Acesta a fost urmat ore mai târziu de un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade.

Peste 1500 de persoane au fost ucise şi alte peste 8000 rănite în Turcia. Yunus Sezer, şeful Autorităţii de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă (AFAD), a declarat că au avut loc în total 105 replici şi că peste 2.800 de clădiri s-au prăbuşit după primul cutremur, potrivit AGERPRES.

Seismele au afectat puternic și Siria. Un bilanț provizoriu arată peste 800 de morţi şi peste 2.000 de răniţi în Siria.

Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din:

🛑 modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;

🛑echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;

🛑medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);

🛑 ofițeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române efectuează astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.

Totodată, grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, aflați în Turcia, care a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, se vor întoarce în România cu una dintre aeronavele amintite anterior.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasada Romaniei în Turcia (la Ankara +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

***

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate