Sancțiuni la Turturești după o deversare accidentală de apă contaminată în canalizarea pluvială

În data de 15.05.2022, ora 16.00, un apel telefonic la numãrul de urgențã 112, sesiza faptul că există deversãri de ape uzate cu un posibil conținut de substanțe periculoase în rigola stradală din proximitatea SC KOBER SRL- punct de lucru Turturești. Știrea inițială aici – click.

Imediat, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu, aflatã în serviciul de permanențã, s-a deplasat în teren pentru a verifica dacă reclamaţia se confirmă.

Urmare a verificãrilor, s-a constatat o deversare de ape uzate cu un conținut de substanțe posibil periculoase din canalizarea pluvialã a punctului de lucru, în rigola stradalã a drumului DN 15D localitatea Turturești, comunã Girov.

Comisarii GNM au continuat cercetările din care a reieşit ca incidentul s-a produs din cauza unei avarii ce a dus la umplerea peste limită a bazinului de retenție a apelor pluviale, situaţie ce a cauzat o deversare accidentalã a unei cantitãți importante de apă contaminată cu substanțe periculoase de culoare albã direct în rețeaua de canalizare pluvialã de pe amplasament și, totodată, deversarea, printr-o conductã, în rigola stradalã situatã în vecinãtatea amplasamentului.

Au fost prelevate probe de apã uzatã de cãtre laboratorul SGA Neamţ și de cãtre laboratorul propriu al Kober SRL din mai multe puncte: din bazinul de colectare ape pluviale de 90mc, bazin vane care comunicã cu canalizarea pluvialã din incinta punctului de lucru și din rigola stradalã DN 15D.

În urma analizelor transmise de SGA Neamț, rezultă că s-au înregistrat depăşiri semnificative la indicatorul CCO-Cr (consumul chimic de oxigen – valoare limita admisã/act de reglementare AGA și AIM: 125 mg02/l).

Operatorul economic a luat toate mãsurile necesare pentru eliminarea deversãrii accidentale respectiv:

– curãțarea instalației de canalizare a apelor pluviale

– evacuarea apei din zona drumului cu ajutorul unei pompe și încãrcarea în recipienți, în vederea eliminãrii.

– curãțarea rigolei stradale cu material absorbant și încărcarea acestuia în containere, în vederea eliminãrii

– dezafectarea conductei care realiza legãtura dintre canalizarea pluvialã a amplasamentului și rigola stradalã.

Operațiunile de curãțare și îndepãrtarea urmãrilor deversãrii accidentale au fost finalizate în data de 17.05.2022, ora 11.00.

Comisariatul Judeţean Neamţ al GNM a continuat controlul la SC KOBER SRL-Turturesti și în perioada 16-19.05.2022.

În urma verificărilor, comisarii au constatat că operatorul economic nu a respectat prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu şi, în consecinţă, a fost sancţionat cu amendã contravențională de 100.000 lei. În plus, se va notifica Agenția pentru Protecția Mediului Neamț cu privire la aceste abateri.

De asemenea, comisarii GNM au dispus măsuri de remediere şi conformare ce intră în sarcina operatorului:

– interzicerea evacuãrii oricãror substanțe sau materii care polueazã mediul în apele de suprafațã sau canalele de scurgere a apei pluviale de pe amplasament sau din afara acestuia.

– verificarea rețelei de canalizare respectiv conducte, cãmine și guri de vizitare etc.

– verificarea rigolelor de colectare si scurgere a apelor pluviale, precum și a bazinelor de stocare, astfel încât sã se previnã deversãri necontrolate.

– montarea de indicatoare suplimentare pentru mãsurarea nivelului în bazine de colectare a apei chimic impure și bazine de colectare ape pluviale

– eliminarea apelor uzate colectate și a materialului absorbant utilizat cu operatori autorizați.

a transmis Garda de Mediu Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate