Săptămâna Cărții pentru Copii și Tineret, la Biblioteca Județeană

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț se desfășoară o suită de activități dedicate Săptămâni Cărții pentru Copii și Tineret, în perioada 2-8 aprilie 2022.

În cadrul acesteia, continuă participarea la Parteneriatul Educațional Internațional „Prietenie… pe o… sfoară…“, inițiat de Biblioteca Județeană „George Barițiu“ Brașov, prin Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret, și ajuns la ediția a X-a. Acțiunile parteneriatului, programate în perioada aprilie-iulie 2022, sunt dedicate promovării literaturii pentru copii și stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului. De-a lungul celor nouă ediții anterioare, s-au alăturat proiectului peste 500 de instituții culturale din întreaga țară și din Republica Moldova.

Tema propusă în acest an este dedicată celebrării operei lui Antoine de Saint-Exupéry. Organizatorii pun la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților (conținut, fișe de lucru, materiale promoționale).

Numele parteneriatului, „Prietenie… pe o… sfoară…“, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program realizează un desen inspirat de cartea prezentată. La sfârșitul perioadei de desfășurare, partenerii fac schimb de desene, pe care le expun la sediul bibliotecilor lor, pe o sfoară.

Dată fiind situația, desenele nu se vor trimite prin poștă, ci se vor realiza expoziții, pe sfoară, în cadrul bibliotecilor. Fiecare partener va trimite organizatorului trei fotografii de la activități și expoziții, în vederea realizării unei expoziții virtuale, finale.

Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu“ Brașov a demarat acest parteneriat în anul 2013, pentru a celebra Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret. Aceasta din urmă a fost inițiată în anul 1967, pe data de 2 aprilie, data de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Săptămâna Cărții pentru Copii și Tineret va fi celebrată mai ales de Secția de Carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“, care organizează o serie de ateliere de lectură și de jocuri logico-educative, având drept scop popularizarea colecțiilor pentru copii și tineret din fondul secției.

Astfel, atelierul de lectură „Povestea unui om leneș de Ion Creangă“, cu prezentarea Zilei Păcălelilor, a fost desfășurat în parteneriat cu Grădinița cu Program normal nr.13 Piatra-Neamț, educatoare Ioana Savin, marți, 5 aprilie, interval orar 10.00-12.00. Proiectului „Prietenie… pe… o sfoară…“ i-a fost consacrat un atelier de lectură și desen, miercuri, 6 aprilie, în intervalul orar 14.00-15.00. Atelierul de lectură „Tolba lui Păcală“ are ca parteneri C.S.E.I. „Alexandru Roșca“, prof. Anca Luca și prof. Ancuța Fecioru și se va desfășura joi, 7 aprilie, în interval orar 10.00-12.00. Vineri, 8 aprilie, în intervalul orar 13.00-14.00, va avea loc atelierul „Jocul poveștilor“, cu jocuri pentru dezvoltarea imaginației și creativității.

De asemenea, în cadrul Săptămâni Cărții pentru Copii și Tineret, sunt organizate ateliere la diferite secții. Astfel, Sala de lectură a derulat atelierul creativ de primăvară în care a fost descoperit iepurașul Felix din cartea „Scrisori de la Felix“ de Annette Langen și Constanza Droop, marți, 5 aprilie, de la ora 12:30. Sala de lectură mai face recomandări de lectură pentru tineri și promovează tinerii autori nemțeni care au publicat texte în volumul „Creativ GTK“, prin postări zilnice pe rețele de socializare.

Chiar de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, 2 aprilie, Filiala „Vasile Conta“ a desfășurat proiectul „Cărțile îndrăgite ale copiilor“, realizat în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Zănești, prin prof. înv. primar Iuliana Blaga.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate