Sărbătoarea Războienilor – în amintirea zilei de 26 Iulie 1476 (Bătălia de la Valea Albă) – momentul care a pus comuna nemțeană pe harta marilor fapte de vitejie / IMAGINI și VIDEO

Duminică 30 iulie, începând cu ora 11.30, în localitatea Războieni, județul Neamț, militarii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski” din Piatra Neamț, au organizat ceremonia militară cu depunere de coroane, cu ocazia împlinirii a 126 de ani de la ridicarea de către ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi din Piatra Neamţ a monumentului dedicat eroilor de la Valea Albă – în urma luptelor din 26 iulie 1476, unde, marele Ştefan Voievod a susţinut una din cele mai mari bătălii ale sale împotriva armatei otomane, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Atribuirea denumirii de ,,Războieni” Regimentului 15 Dorobanţi, prin Înaltul Decret nr.2329 din 11 iulie 1891, a determinat preocupări pentru adâncirea cunoaşterii acestui moment important al trecutului militar naţional. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Primăria comunei Războieni.

La ceremonie au participat, Vasile Adrian Niță – prefectul județului Neamț, Ion Asaftei – președintele Consiliului Județean Neamț, Bogdan Țarălungă – primarul comunei Războieni, locotenent colonel Ovidiu Pădurariu – comandantul Batalionului 634 Infanterie, reprezentanți ai autorităților locale, asociațiilor cadrelor militare în rezervă sau retragere, veteranilor de război, cultul eroilor, o delegație a Asociației Ofițerilor în Rezervă sau Retragere reprezentată de patru rezerviști voluntari, elevi, cadre didactice și preoți din cadrul comunității locale, mass-media, public.

Vă mulțumesc pentru bunăvoința cu care ați răspuns invitației de a participa la această manifestare astăzi, când comunitatea noastră comemorează peste jumătate de secol de la bătălia din 26 iulie 1476 dusă de oastea moldavă condusă de marele Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt contra oștirii otomane. 26 iulie 1476 este ziua în care pe aceste meleaguri otomanii au dorit să-și ia revanșa după umilitoarea înfrângere de la Vaslui din anul 1475, în fața oștirii lui Ștefan cel Mare – este ziua care a pus comuna Războieni pe harta marelor fapte de vitejie ale modovenilor din acea perioadă.

În urmă cu 4 zile, în data de 26 iulie 2023, s-au împlinit 547 de ani de când însuși Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului venea să cucerească și aceste meleaguri la comanda unei oștiri imense estimată între 90.000 și 150.000 de oameni (…). Am început cu această scurtă evocare istorică pentru că suntem astăzi împreună aici pentru a omoagia pe marele Ștefan cel Mare și faptele de vitejie ale moldovenilor – anul 2023 dorindu-se a fi anul în care Sărbătoarea Războienilor, ediția a 55-a să aibă cel puțin aceeași amploare și însemnătate ca ediția din anul trecut sau a celor desfășurate anterior pandemiei. În acest sens, administrația publică locală a făcut eforturi deosebite ca atât locația în care se ține sărbătoarea – parcul public comunal – cât și programul acesteia să se ridice la nivelul așteptărilor participanților, indiferent de vârstă sau preferințe.

Referitor la prima parte a programului, vă pot spune că și în acest an – la fel ca în anii precedenți – avem onoarea să beneficiem de prezența reprezentanților Armatei Române, a Drapelului de Luptă și Gărzii de Onoare, a Batalionului 634 Infanterie Piatra-Neamț, lucru care face ca Sărbătoarea Războienilor să fie unica sărbătoare din mediul rural unde are loc un ceremonial militar și defilarea Armatei Române (…).

Purtând veșnică recunoștință eroilor noștri, mulțumind cadrelor militare ale Garnizoanei Piatra-Neamț pentru ceremonia militară organizată astăzi, mulțumind tuturor oficialităților prezente și mulțumind tuturor participanților pentru prezență, cu dorința și speranța că cea de-a 56-a ediție a Sărbătorii Războienilor de anul viitor se va desfășura așa cum ne-am obișnuit, cu amploarea și complexitatea deja consacrate, urez tuturor celor prezenți „La mulți ani!” de ziua Comunei Războieni”, a declarat Primarul Țarălungă Sebastian-Bogdan.

******

Ziua Războienilor – o sărbătoare cu o tradiție de peste 50 de ani, în amintirea zilei de 26 Iulie 1476- Bătălia de la Valea Albă- momentul care a pus comuna nemțeană pe harta marilor fapte de vitejie ale moldovenilor din acea perioadă.

Îl felicit pe colegul meu primar social-democrat Bogdan Țarălungă și pe toți membrii Consiliului Local, pentru strădania lor de a organiza una dintre cele mai frumoase sărbători din județul nostru.

La mulți ani, Războieni!

🇷🇴 PS: Ștefan cel Mare nu a vrut altceva decât să țină Moldova unită, să nu o lase să cadă în mâinile dușmanilor. Este un exemplu pe care ar trebui să îl adoptăm cu toții, în tot ceea ce facem, a transmis pe contul său oficial Daniel Harpa – Primarul orașului Târgu-Neamț.

Mai jos câteva imagini de la manifestare precum și un material video:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate