Sclavie modernă, cu sprijinul unor funcționari publici. DIICOT a intrat pe fir și a reținut patru inculpați

Urmare a comunicatului nr. 3 din data de 10.05.2023, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: 

La data de 10.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea a 4 inculpați (unul dintre aceștia având calitatea de funcționar public), cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie. 

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe telefoane mobile, carduri bancare, carduri de sănătate și cărți de identitate, aparținând unora dintre persoanele vătămate identificate, înscrisuri cu valoare probatorie și suma de 3.150 euro. 

În cauză, s-a reținut că, începând cu anul 2009, trei dintre inculpați au recrutat, cu ajutorul unor funcționari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare, situate pe raza județului Vrancea.  Persoanele vătămate au fost induse în eroare, inculpații profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș.

Acestora le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite acestora. 

Persoanele vătămate au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin muncă (fiind obligate să aibă grijă de animale, să efectueze diferite activități agricole și să muncească în unitățile de cazare deținute de inculpați în orașul Borșa, Județul Maramureș).  Acestea au fost amenințate, agresate și injuriate, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora. În această modalitate, acestea au fost aservite total inculpaților, care le-au transferat între ei și împrumutat ocazional altor persoane din localitate pentru a presta diferite munci. 

Cu privire la inculpatul, șef al unui centru pentru persoane cu dizabilități, s-a reținut că, în cursul lunii iulie 2021, a recrutat pentru a fi exploatate prin muncă 3 persoane vătămate, persoane vulnerabile cu handicap neuropsihic instituționalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-a predat inculpaţilor, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă. Ulterior, i-a ajutat pe inculpaţi să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia. 

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș, cu propunerea de arestare preventivă a celor 4 inculpați. 

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, Bistrița-Năsăud și Vrancea, Direcției Generale Anticorupție, I.P.J. Maramureș – Serviciul Criminalistic, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române. 

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Vezi mai multe știri pe Știri Naționale.

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate