Școala din Păstrăveni, renovată de un ONG cultural

Copiii din Păstrăveni își construiesc viitorul într-o școală renovată de un ONG cultural

În urma unei investiții în valoare de 250.000 euro, Școala Gimnazială Păstrăveni (județul Neamț) își așteaptă elevii cu o infrastructură educațională modernizată. Mulțumită Asociației BookLand, Partenerilor acesteia, Primăriei Păstrăveni, precum și implicării comunității locale, școala nemțeană poate concura acum cu o școală de la oraș din punctul de vedere al condițiilor moderne oferite elevilor.

Prin programul de ”Renovare școli în mediul rural” al asociației, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, în 2020-2021, 37 de școli din satele României au devenit locuri în care deja peste 7.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta se renovează încă 30 școli (dintre care 14 sunt finalizate, 12 se află în plin șantier, iar până în decembrie se mai deschid 4) situate în 22 județe! Fără granturi europene, pur și simplu mobilizând sute de companii să contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994), dar și motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice. Astfel se vede puterea și determinarea domeniului privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient din punctul de vedere al costurilor.

O întâmplare fericită a adus schimbarea mult dorită în școala noastră. Până să ne pășească pragul Asociația BookLand, dorința de schimbare și modernizare a școlii noastre era doar un deziderat destul de incert. Bagheta magică, folosită în această transformare a școlii noastre, a adunat laolaltă oameni minunați care au lucrat cu profesionalism, atenți la toate detaliile, oameni care ne-au inspirat și pe noi prin empatia și dăruirea cu care au pus umărul la crearea de spații luminoase, colorate și primitoare pentru copiii comunității noastre școlare. Atunci când copiii exclamă «Wow, doamna, ce frumoasă e școala noastră!»  și când spun că le pare rău că pleacă la Liceu – așa cum ne-au spus copiii din promoția 2022-, ce ar mai fi de spus în afară de «Mulțumim, BookLand!»?!” – Elena Perța, Director Școala Gimnazială Păstrăveni

Școala-hotel, cum i-am tot spus noi, întrucât e cea mai mare școală renovată până acum, a beneficiat de o renovare amplă pe parcursul a peste 10 luni. În plină iarnă s-au turnat șape de ciment și au fost rașchetați pereții până la cărămidă. Și, apoi, pereții holurilor și sălilor de clasă au fost zugrăviți în tonuri calde și vesele, însă, nu înainte de a fi schimbată rețeaua electrică, termică și sanitară, kilometri întregi de țevi, coturi, mufe traversând pereții pe care – la final – au fost montate calorifere noi nouțe. A fost pus parchet și gresie de calitate. Au fost reparați apoi pereții exteriori, sageacul și temelia clădirii. Acoperișul (ignifugat pe interior) a fost vopsit cu cea mai bună vopsea “3 în 1”. Mii de pavele și borduri au fost apoi așezate cu migală, una câte una, la fel ca șipcile metalice din gardul proaspăt turnat în locul celui vechi. Condițiile de studiu actuale pentru cei 464 elevi nu suportă comparație cu cele anterioare renovării. Și nu o spunem noi. Mădălina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociația BookLand 

Transformarea Școlii Gimnaziale Păstrăveni a fost posibilă în principal datorită Primăriei Păstrăveni care a susținut 85% dintre costurile de manoperă, precum și achiziția a 10% dintre materialele de construcții. Autorității locale i s-au alăturat companii care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Wipro, Holver, Elis Pavaje, Purmo, Vinca Marmură Granit, Cesarom, E.ON, Policolor, Savana Culoare, Valrom, Mation, Ongis Therm, Ravago ROM, BILKA, Total Electric, Savant, Sanotechnik, Decathlon, Baumit, Famous Roses, Pepiniera „Grădina Verde”, Scaune și Mese Neamț, ATIP Design, Marvicon.  BookLand le mulțumește și partenerilor loiali care susțin acest demers educațional: Unicredit Consumer Financing, Leroy Merlin, Sipex, Titan Machinery România, Turbomecanica, Arkema, Profi, Viva Credit, Synevo, Amazon România, Asevi, Trutzi, REHAU, GLS România.

În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor. Iar acolo unde autoritățile nu pot sau nu vor să facă ceva în acest sens, norocul vine din partea Asociației BookLand care militează pentru dreptul la educație al copiilor renovându-le școlile. În 2023, asociația plănuiește să renoveze încă 8 școli situate în județele rămase „neacoperite”: Alba, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Și pentru că Asociația BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metodă de predare și conținut), începând de anul viitor se va concentra și pe construcția primului campus preuniversitar din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală. O școală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă GRATUIT la dispoziția copiilor din satele și comunele României, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de învățământ profesional dual.

Toți cei care le împărtășesc viziunea se pot alătura demersului Asociației BookLand donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

De peste 11 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Conferințele BookLand Evolution care transmit tinerilor mesajele inspiraționale ale mentorilor cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care oferă tinerilor un mix echilibrat de activități educaționale & distracție în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor, inițiativă care acordă copiilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate! Adio igrasie și mucegai, băncute rupte, uși/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și WC în spatele școlii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand va reuși în 2022 să aducă schimbarea în încă 30 școli (în 2020-2021 a renovat & dotat 37 școli).

Notă: În județul Neamț, Asociația BookLand a mai renovat o școală amplasată în comuna Țibucani, în anul 2020.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate