Se prelungește campania națională „Curățăm România” până pe 31 mai – IMAGINI de la cele 2 acțiuni de ecologizare realizate de APM Neamț

În urma solicitărilor multiple venite din teritoriu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis prelungirea campaniei naționale Curățăm România până pe 31 mai 2022.

În declarația făcută cu această ocazie, Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos a făcut referire și la cazurile unde implicarea de la nivel local lasă de dorit: ”Avem, bineînțeles, și exemple negative, primării care, până acum, în ciuda eforturilor noastre, nu au dat niciun semn de mobilizare. Și pentru aceștia prelungirea cu o lună a campaniei ar trebui să fie o veste bună, pentru că încă mai au șansa să se implice în curățarea comunităților pe care le administrează. La finalul campaniei vom trage linie și vom considera că primăriile care nu s-au implicat au luat această decizie pentru că, pe teritoriul lor, probabil că nu există deșeuri abandonate. Vrem să verificăm acest lucru și, tocmai de aceea, începând cu 1 iunie, Garda Naţională de Mediu va demara controale tematice, în toată țara, cu privire la respectarea legislației privind salubrizarea terenurilor. Primăriile care nu s-au implicat în campanie vor fi, bineînțeles, primele vizate de aceste controale”.

Până în prezent, ca urmare a solicitării APM Neamț și GNM-Comisariatul Județean Neamț au răspuns un număr de 15 UAT-uri (Piatra Neamț, Roman, Roznov, Borca, Negrești, Grințieș, Tazlău, Făurei, Girov, Poiana Teiului, Agapia, Tupilați, Bicazu Ardelean, Pângărați) care au realizat sau și-au propus acțiuni de salubrizare.

În scopul derulării eficiente a acestei campanii, începând cu data de 05 aprilie 2022, solicitanții unitățile administrativ – teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu, județ, subdiviziunile administrativ – teritoriale și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară se pot înscrie în Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri – Curățăm România, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, până pe data de 6.06.2022.

APM Neamț a realizat cu personalul propriu două acțiuni de ecologizare, în situl Natura 2000 ROSPA0125 Lacurile Vaduri şi Pângăraţi (inclusiv lacul Bâtca Doamnei) în data de 15.04.2022 pe malul Lacului Bâtca Doamnei și pe 5.05.2022 pe malul Lacului Vaduri. Acțiunea din 5.05.2022 a fost realizată împreună cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Neamț și ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Neamț. S-au colectat aproximativ 900 kg deșeuri aduse de viituri pe malurile lacurilor, in special PET-uri degradate.

Deșeurile au fost ridicate de operatorul de salubritate SC BRANTNER – SERVICII ECOLOGICE SA.

Prin această campanie, dăm un semnal tuturor că ne pasă de mediul în care trăim și de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Avem nevoie de voi toți, cei care iubesc mediul, să fiți alături de noi in număr cât mai mare, pentru că numai prin implicarea fiecăruia dintre noi putem asigura reușita campaniei!

Director Executiv

Monica ISOPESCU

Imagini de la cele 2 actiuni de ecologizare realizate de APM Neamt:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate