Se prelungește limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază și se adaugă noi produse la lista existentă

Guvernul prelungește programul de limitare a adaosului comercial la unele alimente de bază și adaugă noi produse la actuala listă.

Pentru a sprijini în continuare cetățenii și pe perioada sezonului rece, când cheltuielile sunt mai mari, Guvernul a extins cu 90 de zile, respectiv până la 31 ianuarie 2024, măsurile de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Acest program guvernamental se va aplica într-o variantă extinsă. Pe lista produselor pentru care se va limita adaosul comercial se vor adăuga următoarele produse agricole și alimentare: carne tocată, la categoria legume proaspete s-a adăugat usturoiul, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere, adăugate la categoria fructe proaspete.

Lista integrală conține 21 de produse agricole și alimentare. Pe lângă cele menționate mai sunt: pâine, lapte, brânză telemea de vacă, iaurt, făină, mălai, ouă de găină, ulei, carne de pui, carne de porc, legume proaspete (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi), fructe proaspete vrac(înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, struguri de masă, pere), cartofi, zahăr.

Comunicat Ministerul Agriculturii:

În Ședința de Guvern din 27 octombrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență ce vizează modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. 

Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile. 

Actul normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere. 

O altă măsură nou introdusă în actul normativ vizează produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l. 

De asemenea, Ordonanța de Urgență adoptată aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de maximum 2%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora. Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.  

Reamintim că instituirea măsurii cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei.  

OUGANEXA

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate