Seceta a pus autoritățile în alertă: Cu toții trebuie să economisim apa potabilă!

Problema scăderii resurselor de apă în anumite zone ale țării continuă să creeze îngrijorări, atât în România, dar și în alte țări care se confruntă cu o secetă avansată. Din ce în ce mai multe autorități fac apel către populație să folosească în mod responsabil resursa de apă potabilă, deoarece există riscul raționalizării acesteia.

Iată câteva dintre ultimele știri din țară pe această temă:

  • În localitatea Cudalbi – Galați, seceta face ca apa potabilă să fie insuficientă. De aceea, societatea Apă Canal Galați a decis demararea lucrărilor de forare a unui puţ astfel încât cantitatea de apă necesară localităţii să fie suplimentată.
  • Având în vedere temperaturile ridicate prognozate în perioada următoare, precum și lipsa precipitațiilor în unele zone din județ, Apavil Vâlcea face un apel către toți consumatorii să folosească rațional rezervele de apă, evitând udatul grădinilor și umplerea bazinelor și piscinelor. Detalii aici – click.
  • Ministrul Mediului a făcut încă un apel ca apa potabilă să nu fie folosită în scopuri agricole: „E o risipă pe care nu ne-o permitem acum”. Detalii aici – click.
  • Specialiștii ANAR precizează: „Chiar dacă evenimentele din acest an nu au ajuns la amploarea fenomenelor din 2003, 2007 sau 2012, în situațiile dificile în care pot apărea probleme punctuale în alimentarea cu apă, facem un apel la calm și responsabilitate.”. Detalii aici – click.

Potrivit unui comunicat recent al Administrației Naționale Apele Române, la nivel macro există resurse de apă, în special pentru sistemele de alimentare centralizate din marile așezări urbane. Pe fondul secetei, însă, anumite zone sunt afectate, și aici este vorba despre:

  • orașele mici și comunele, acolo unde sistemele de alimentare cu apă (care aparțin operatorilor de apă-canal) sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei;
  • mediul rural unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje.

În localitățile afectate, lipsa apei potabile a determinat ca autoritățile și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență să asigure ele resursele de apă pentru populație în această perioadă.

Nu trebuie, însă, să uităm că apa este o resursă limitată și trebuie gestionată prudent, mai ales în perioade de risc. Cei care pot economisi apa o pot face prin alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat). E important să nu folosim apa potabilă în scop agricol, prin grădini. Iar aici, ministrul Mediului face o precizare:

Ne referim strict la folosirea apei în gospodărie, în curte, în gradină, în acele mici suprafețe anexate caselor. Nu vorbim de irigațiile la scară largă. Acolo, ANIF și ANAR asigură necesarul de apă, nu sunt probleme semnificative. Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte, vine printr-un sistem de captare, tratare, alimentare a localității cu apă potabilă, ca acea apă să nu fie folosită în scop agricol. Creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează siguranța alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni va trebui să nu folosească această apă pentru irigații”.

În concluzie, e nevoie de un efort comun de a folosi rațional resursa de apă pentru a nu fi puși în situația de a primi apă cu porția.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate