Sectorul Inginerie: Unul dintre principalii piloni ai economiei indiene

Programul Make în India este un program inițiat de guvernul indian, cu scopul de a ajută India să devină un punct de producție la nivel mondial. Programul vizează promovarea inovației, consolidarea abilităților de dezvoltare, dezvoltarea infrastructurii de producție, dezvoltarea producției ecologice și controlul calității produselor.

Guvernul Indiei a implementat în acest sens o serie de măsuri menite să încurajeze dezvoltarea relațiilor comerciale prin eliminarea taxelor de import și export a volumelor mici de mărfuri, simplificarea reglementărilor privind deschiderea de noi afaceri și obținerea de licențe online.

Exporturile totale de mărfuri și servicii ale Indiei au atins un nivel de 669,65 miliarde USD în aprilie 2022, crescând cu 34,50% față de perioada anului trecut respectiv aprilie 2021.

Exporturile de mărfuri ale Indiei au crescut la un nivel record de 417,81 miliarde de dolari în perioada exercițiului financiar 2021-2022, depășind ținta guvernului de 400 de miliarde de dolari. India realizează un nivel istoric de export anual de mărfuri, atingând 417,81 miliarde USD în anul financiar 2021 – 2022, o creștere de 43,18% față de 291,81 miliarde USD în bugetul precedent.

Creșterea exporturilor a fost determinată în principal de o creștere a cererii pentru produse precum petrol, fire de bumbac, textile, produse alimentare, produse chimice și produse de inginerie. În același timp, importurile de bunuri spre India au crescut, de asemenea, la 610,22 miliarde de dolari, în principal cauzate de creșterea importurilor de țiței, cărbune, aur și electronice.

În ultimele două luni, există o situație globală privind companiile de logistică, exportul de produse fiind îngreunat din cauza lipsei de containere la nivel mondial. Lanțurile comerciale și de aprovizionare sunt afectate la nivel mondial, în ciuda faptului că în martie 2022, India a atins o cifră de export de 40 de miliarde de dolari.

Sectorul ingineriei a jucat un rol esențial în povestea de succes a exporturilor din India. Exporturile de bunuri de inginerie înregistrează o creștere uimitoare de 45,51% acestea au crescut la 111,63 miliarde USD în perioada anului financiar aprilie 2021- martie 2022, comparativ cu 76,71 miliarde USD în anul financiar aprilie 2020 – martie 2021. Sectorul Inginerie a dat dovadă de o rezistență extraordinară în perioada de pandemie și a revenit destul de remarcabil mențînând o creștere continuă în această perioada.

Sectorul bunurilor de inginerie reprezintă o cotă destul de mare, mai mult de 27%, din coșul total de exporturi al Indiei reprezintă produse de inginerie. Primele cinci destinații de export ale Indiei pentru bunuri de inginerie sunt: ​​SUA (14,7%), China (5,8%), EAE (5,1%), Italia (4%) și Germania (3,4%).

Creșterea impresionantă a exporturilor de bunuri de inginerie din ultimii ani s-a datorat în mare parte schemei de bunuri de capital pentru promovarea exporturilor cu taxe zero (EPCG) a Ministerului Comerțului și Industriei și face parte din Strategia de Comerț Exterior (FTP) a Guvernului Indiei.

Strategia de Comerț Exterior prestabilită a intrat în vigoare la 1 aprilie 2015, a fost implementată pentru o perioada 5 ani și a fost valabilă până la 31 martie 2020. Pentru a asigura stabilitatea politicilor în perioada pandemiei, Strategia de Comerț Exterior (FTP) 2015-2020 a fost prelungită pentru anul 2021-2022, această având că dată finală dată de 31 martie 2022.

Sectorul de bunuri de inginerie cuprinde mașini și echipamente industriale, automobile și componentele sale, echipamente de transport, piese de avioane și nave spațiale, piese de nave și bărci, biciclete, dispozitive medicale și echipamente regenerabile, produse metalice (fier și oțel și metale neferoase).

Că națiune, trebuie să ne concentrăm pe calitate și productivitate și să decidem că putem fi printre  primele locuri în lume când vine vorba de calitate. Standardele de calitate trebuie să fie clare, uniforme și stricte. Nu trebuie să lăsăm cultură de calitate slăbită în țară” – Shri Piyush Goyal, ministrul comerțului și industriei.

Acordul de Cooperare Economică și Comerț (ECTA) semnat cu Australia, a fost primul acord semnat cu o țară dezvoltată după un deceniu. Acordul de parteneriat economic cuprinzător semnat cu Emiratele Arabe Unite a fost cel mai rapid ALS bilateral negociat vreodată de India la nivel global. În acest moment se poartă negocierile ALS cu Regatul Unit, Canada, Israel și UE. Acordurile de cooperare economică vor stimula și mai mult exporturile Indiei în toate sectoarele.

După SUA, Uniunea Europeană este cea mai mare destinație a exporturilor produselor de bunuri de inginerie din India. Exporturile de inginerie au crescut cu 46% pe parcursul anului, la 111 miliarde de dolari, dintre care bunuri în valoare de aproximativ 16 miliarde de dolari și 21 de miliarde de dolari au fost expediate în SUA și țările UE. Germania, Italia, Țările de Jos, Franța, Polonia, Belgia și Spania sunt principalele destinații ale exporturilor de bunuri de inginerie provenite din India.

Piața din România importă numeroase produse de inginerie din India, printre acestea se regăsesc  produse din oțel și fier, piese de vehicule, mașini și componente electrice, piese din metale neferoase.

Ambasadei Indiei în România, Secția Comercială sprijină dezvoltarea relațiilor comerciale, ajută la identificarea de noi parteneri comerciali pentru exportul și importul de bunuri de inginerie între India și România, precum și consultanță în stabilirea de parteneriate comerciale.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate