Șeful Gărzii de Mediu Neamț oferă o soluție simplă pentru scăderea prețului la gunoi: mai multe pubele pentru colectare selectivă

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu, a prezentat în cadrului unui raport, în ședința Colegiului Prefectural, dificultățile cu care instituția se confruntă. Numărul celor care pot face controale în Neamț pe probleme de mediu este de doar 9 persoane, din care 2 au probleme de sănătate. Cu un număr atât redus de angajați, comisarul șef spune că județul Neamț e departe de a respecta cele precizate în Tratatul de aderare în UE. Practic, e imposibil să ne conformăm cerințelor europene.

Iftime Petrariu a precizat că România s-a angajat ca în 2022 să facă colectare selectivă a deșeurilor în proporție de 50%. Cifrele oferite de comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț sunt șocante. România colectează selectiv doar 18%, iar județul Neamț stă ceva mai bine, la 23%. Însă nu e suficient.

„Dacă de 15 ani toți avem o pubelă acasă, sigur gunoiul va fi amestecat. De ce nu avem 4 pubele? Luni să se ia plasticul, marți cartonul, miercuri… și atunci în 3 luni de zile am avea 70% selecția, pentru că oamenii sunt interesați. Gunoiul selectat nu necesită costuri. Se plătesc doar deșeurile menajere care merg la Girov. Dar trebuie să meargă operatorul cu reprezentantul primăriei: unde e amestecat gunoiul, nu îl luăm. Lucrurile pot fi rezolvate, dar trebuie inițiative. Am vorbit cu domnul prefect să facem o ședință cu primarii să vedem ce scrie și în contractele dintre operatori și primărie. Cine este cel care finanțează dotarea cu pubele? Depinde ce au scris în contract.”, spune șeful Gărzii de Mediu Neamț.

Iftime Petrariu a mai arătat faptul că zilele trecute România a pierdut în primă instanță procesul de la Curtea Europeană de Justiție pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor.

„Ajungem să plătim 250.000 de euro pe zi penalități. Avem 69 de depozite de deșeuri neconforme în țară care nu sunt închise. Pentru asta am pierdut procesul în primă instanță. Vedeți că lucrurile încep să se lege. Trebuie să începem de undeva, toți. Nu mai vorbim de conștiință.”, a conchis Iftime Petrariu.

La noi, la Neamț, de aceste probleme ar trebui să se ocupe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț și primăriile, dar la cum este administrat la Neamț Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor de către un domn ajuns pe funcție pentru că este președintele PMP Neamț, nu prea putem avea așteptări să vedem prea curând că se face ceva. Este de mirare că încă nu am fost puși să dăm banii înapoi de la proiectul cu managementul deșeurilor, proiect care trebuia să fie funcțional demult, un proiect la care s-a furat pe față din bani, dar asta e o altă poveste despre care tot așteptăm să citim într-un rechizitoriu.

În principiu se pot face multe lucruri pentru a se îmbunătăți sistemul de colectare a deșeurilor în județ, se pot face lucruri și pentru scăderea prețului gunoiului, dar cine să le facă? Oamenii ajunși politic pe funcții?

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate