Serbare câmpenească la Dobreni, de Ziua Națională a Iei (FOTO/VIDEO)

Vineri, 24 iunie, pe terenul de sport din comuna Dobreni s-a sărbătorit Ziua Iei. Evenimentul găzduit de primarul comunei, Vasilica Crețu, și organizat de PSD Neamț, alături de Organizația femeilor social-democrate din Neamț a reușit să reunească, în straie populare, cetățeni, dar și oficialități locale, edili, consilieri.

La manifestare a participat și secretarul de stat la Ministerul Culturii, Mădălin Voicu. Domnia sa a vorbit despre sprijinirea culturii, păstrarea traditiilor, dar și despre importanța sărbătorii religioase din 24 iunie.

Participanții s-au putut bucura de spectacole, dar și de dialoguri pe tematici privitoare la cultură, patrimoniu, monumente. Nu au lipsit nici elemente de gastronomie locală și creații deosebite expuse la standurile artizanilor.

Evenimentul a adus în prezent fragmente din valorile strămoșești și a pus în lumină cea mai iubită piesă vestimentară a românilor: ia.

Peste 400 de participanți au sărbătorit ia românească la Dobreni, alături de secretarul de stat Mădălin Voicu, prefectul de Neamț, Adrian Niță, Daniel Harpa, președintele interimar al PSD Neamț, deputatul Remus Munteanu, Carmen Nastasă – președinte al OFSD Neamț, gazda Vasilica Crețu – primarul comunei Dobreni, peste 20 de primari din județ, numeroși președinți de organizații, alte oficialități, consilieri județeni și locali, membri PSD, tineri și seniori social-democrați.

„Am participat la evenimentul organizat de PSD Neamț și OFSD Neamț cu prilejul Zilei Iei, în comuna Dobreni. Ne-am bucurat de vizita dl Mădălin Voicu- secretar de stat la Ministerul Culturii și de minunatele activități dedicate iei românești- cea mai importantă piesă vestimentară din garderoba noastră. Felicitări tuturor celor implicați în organizare și în special doamnei Carmen Elena Nastasă si doamnei primar Vasilica Cretu! Ziua când sărbătorim și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul să ne bucure pe noi toți și să ne aducă pace sufletească!”, a declarat președintele interimar al PSD Neamț, Daniel Harpa.

Femeia strălucește în soare, printre flori, printre oamenii cu suflet bun! Iar strălucirea este deplină când poartă cu mândrie cămașa strămoșească, ia îmbrăcată de mame, bunici și străbunici, care s-au mândrit cu frumusețea aceste piese vestimentare! PSD Neamț cu sprijinul colegelor mele din Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate a sărbătorit ia, la Dobreni! Ca întotdeauna au fost alături de noi seniorii noștri dragi, tineretul social democrat și activiștii Pes. Suntem o echipă de oameni inimoși și vrednici! Scăldați de razele soarelui și trăind bucuria reîntâlnirii, am petrecut timp frumos într-o atmosferă pe care am reușit să o facem de neuitat!

Ne-au săltat inimile de bucurie și ne-au jucat ochii în lacrimi de emoție! Cât de frumos petrec românii și cât de frumoase sunt petrecerile cu iz tradițional! Ia, un cuvânt atât de scurt, dar care înseamnă foarte mult! Cămeșa noastră tradițională! Cea care ne face mai frumoși, ne aduce mai aproape de obârșii, de neamul românesc!

Vă mulțumesc, dragi colege și colegi, că mi-ați fost alături!

Mulțumesc Vasilica Crețu, primarul comunei Dobreni, pentru disponibilitatea de a fi gazdă a evenimentului! Cu bucurie l-am primit între noi pe domnul secretar de stat Mădălin Voicu, un mare iubitor de cultură.

Mulțumesc domnului președinte PSD Neamț Daniel Harpa, doamnei Florentina Moise, domnului deputat Remus Munteanu, domnului prefect Adrian Niță și primarilor din județ pentru ajutor și prezență. Mulțumesc parlamentarilor noștri Oana Bulai, Ciprian Serban și Răzvan Cuc pentru sprijin.Chiar dacă nu au fost prezenți, au fost alături de noi cu tot sufletul! Le mulțumesc în mod deosebit oamenilor frumoși – adulți și copii – din Dobreni și din împrejurimi, care azi au participat la această sărbătoare de suflet. La mulți ani, ie! Să trăiești în veșnicie!”, a declarat Carmen Nastasă, președinte al OFSD Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate