Sezonul petardelor a început îngrijorător de devreme în Piatra-Neamț. Majoritatea „autorilor” sunt minori (VIDEO)

De câteva luni, aproape în fiecare seară, când se lasă întunericul, în anumite zone din Piatra-Neamț linistea e perturbată de copii/tineri care folosesc petarde.

Fenomenul petardelor începe, de regulă, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, adică în decembrie, dar în ultimul an petardele au ajuns în mâna acestor tineri mult mai devreme. Încă din luna septembrie s-au semnalat situații de acest gen.

Citiți și: (VIDEO) Tineri scăpați de sub control în Piatra-Neamț. Petarde puse pe trotinete

Am primit numeroase sesizări cu privire la petardele care explodează seara atât în cartierul Dărmănești, cât și în Mărăței. Majoritatea celor care le folosesc sunt adolescenți și, probabil, pentru ei e o formă de divertisment. Problema reală e la furnizorii care pun aceste petarde și artificii pe piață și, fiind o afacere, nu sunt interesați, moral, că aceste produse artizanale ajung în mâinile unor copii care, pe lângă faptul că se pot răni accidental sau pot produce daune materiale, perturbă liniștea publică și pot avea probleme cu legea din această cauză.

Nu avem o soluție concretă și imediată pentru limitarea acestui fenomen care pare a fi scăpat de sub control. Facem doar un apel la părinți, la școli și la autorități măcar să investigheze ce fac acești copii și care este furnizorul acestor petarde. Simplele metode punitive îndreptate spre copii nu vor pune punct acestei situații. Însă e clar că e nevoie de un efort comun pentru a avea o societate mai sănătoasă și mai liniștită.

Ce credeți că ar trebui să se întâmple pentru a nu mai auzi zgomote de petarde prin cartierele orașului în fiecare seara? Vă deranjează fenomenul? Cum credeți că poate fi oprit?

O filmare primită în această seară, care surprinde imagini din Piatra-Neamț: „Niște copii din Dărmănești dădeau cu petarde”:

****

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț atrag atenția părinților să își protejeze copiii  prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune în pericol viața sau sănătatea.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și pot răni lăsând traume fizice permanente. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special în preajma  sărbătorilor de iarnă.

Referitor la persoanele fizice, sub condiția de a avea vârsta de peste 16 ani, acestea pot deține și folosi în scop de divertisment doar articolele pirotehnice din categorial F1 (articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință).

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categoria de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articole pirotehnice comercializate în această perioada, pot duce la accidente nedorite.

Pentru a preveni incidentele neplăcute și chiar victimizarea populației prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum și pentru menținerea unui climat de siguranță  publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii sunt rugați să achiziționeze doar obiecte pirotehnice permise de lege.

Articolele pirotehnice de divertisment ce pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani sunt cele din categoria 1 și P1. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).

Tototdată, trebuie menționat faptul că se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

  1. Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  2. La o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
  3. La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
  4. La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
  7. La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Pentru prevenirea oricăror evenimente negative, polițiștii vă recomandă:

Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate: petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.

Sesizați Poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice: comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.

Atenție la etichetă: la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliți.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate