Sfaturi de la Salvamont: Ce facem dacă ne întâlnim cu un animal sălbatic pe munte

Zece sfaturi esențiale de la Salvamont România pe care orice turist ar trebui să le urmeze în cazul unei întâlniri cu un animal sălbatic, în timpul unei drumeții montane:

1. 𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁̦𝗶-𝘃𝗮̆ 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗳𝗮𝘂𝗻𝗮 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮̆

Înainte de a pleca pe munte, este esențial să cunoașteți animalele sălbatice specifice zonei pe care o veți vizita. Această informație vă poate ajuta să vă pregătiți și să vă echipați corespunzător, astfel încât să știți cum să reacționați corespunzător în prezența lor.

2. 𝗡𝘂 𝗺𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁̦𝗶 𝗻𝗶𝗰𝗶𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮̆ 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲 𝗺𝘂𝗻𝘁𝗲

Indiferent de dificultatea drumeției este mai sigur să parcurgeți traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.

3. 𝗙𝗮𝗰𝗲𝘁̦𝗶 𝘇𝗴𝗼𝗺𝗼𝘁

Producerea zgomotulu ajută la evitarea surprinderii animalelor. Vă recomandăm să vorbiți cât mai tare, să cântați sau să faceți alte zgomote care să anunțe prezența voastră.

4. 𝗡𝘂 𝘃𝗮̆ 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗽𝗶𝗮𝘁̦𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗲

Dacă observați un animal sălbatic, mențineți distanța de siguranță și nu încercați să vă apropiați pentru a face fotografii sau din curiozitate.

5. 𝗚𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝘁̦𝗶 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲

Asigurați-vă că alimentele pe care le aveți la dumneavoastră sunt depozitate în recipiente sigure și sigilate, iar dacă vă opriți să dormiți cu cortul, pachetele de hrană trebuie să fie suspendate la distanță de zona de campare, pentru a nu atrage animalele sălbatice.

6. 𝗘𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁̦𝗶 𝗵𝗿𝗮̆𝗻𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿

Nu hrăniți animalele sălbatice, deoarece acest lucru le poate determina să se apropie și mai mult.

7. 𝗙𝗼𝗹𝗼𝘀𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗽𝗿𝗮𝘆-𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗮𝗻𝘁𝗶-𝘂𝗿𝘀

Dacă vă aflați într-o zonă cu prezență frecventă a urșilor, este recomandat să aveți la voi spray anti-urs și să știți cum să-l utilizați corect.

8. 𝗜̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮𝘁̦𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿

Recunoașterea semnalelor de avertizare sau a comportamentului agresiv poate fi crucială pentru a vă retrage în siguranță.În unele culturi animale, contactul vizual direct poate fi interpretat ca o provocare sau amenințare. Este mai bine să observi animalul periferic, fără a-l fixa. Întotdeauna îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele animalului. Mișcările bruste sau fuga pot stimula instinctul de prădător al animalului.

9. 𝗣𝗮̆𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁̦𝗶-𝘃𝗮̆ 𝗰𝗮𝗹𝗺𝘂𝗹

Dacă întâlniți un animal sălbatic, este vital să rămâneți calmi, să evitați mișcările bruște și să nu fugiți, deoarece acest lucru poate declanșa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situația, provocând reacții neprevăzute atât din partea voastră, cât și a animalului.

10. 𝗙𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗲𝗴𝗮̆𝘁𝗶𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗼 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆

Aveți la voi un fluier, o trusă medicală și un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteți alerta rapid autoritățile prin SNUAU 112. Totodată știind cum să acordați primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferența în așteptarea ajutorului specializat.

Sursa: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate