Siguranța înainte de toate: recomandările IPJ la începutul anului școlar

Se apropie începerea școlii și odată cu ea, dorim să vă reamintim cât de importantă este siguranța voastră. Pentru că pot exista perioade în care să îi așteptați pe părinți pentru a vă lua de la școală sau în care vă deplasați singuri spre locuință, vrem să vă încurajăm să fiți vigilenți și să luați măsuri de precauție pentru a vă proteja de situațiile de risc.

Niciodată nu intrați în contact cu persoane necunoscute: indiferent cât de prietenoase sau atrăgătoare par, nu vă lăsați convinși să mergeți cu ele sau să dezvăluiți informații personale.

Nu vorbim cu străinii: nu intrați în discuții cu persoane necunoscute. Dacă cineva încercă să se apropie de tine și te face să te simți inconfortabil, apelați la un adult care se află în preajmă.

Evitați zonele periculoase: când mergeți la școală sau acasă, încercați să evitați locurile izolate sau zonele neiluminate. Mergeți pe traseele familiare și folosiți trotuarele.

Stați împreună cu grupul de prieteni: când sunteți afară sau în drum spre școală, stați în grupuri sau alături de prieteni.

Comunicați cu părinții voștri: în cazul în care întâmpinați situații neobișnuite sau vă simțiți în pericol, sunați imediat la părinții sau apelați numărul de urgență 112 și spuneți-le ce se întâmplă.

Învățați să recunoașteți semnele de pericol: părinții, discutați cu copiii voștri despre situațiile de risc și cum să le recunoască. Învățați-i să vă informeze dacă simt că ceva nu este în regulă.

Ne dorim ca fiecare copil să aibă parte de o experiență școlară minunată și sigură. Siguranța voastră este prioritatea noastră numărul unu, iar informare permanentă și o atitudine prudentă pot contribui la menținerea acesteia.

Sursa: IPJ Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate