Siguranța rutieră, în atenția polițiștilor nemțeni

Proiectul ROADPOL Saftey Days, azi, 21 septembrie – acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere.

În perioada 16 – 22 septembrie, la nivel național, polițiștii rutieri vor acționa în cadrul Proiectului ROADPOL – Safety Days. Acesta are ca scop reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, precum și ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din cauza accidentelor rutiere, pe drumurile din Europa.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț vor desfășura activități informativ – preventive, care vor avea ca scop conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun, în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Astfel, în acest context, efectivele de poliție rutieră vor încuraja conducătorii auto și ceilalți participanți la trafic să acceseze website-ul www.roadpolsafetydays.eu,  secțiunea  „Take a pledge” în vederea descărcării, asumării și înregistrării în sistem a unui formular intitulat  „Angajamentul meu pentru zilele siguranței Roadpol”, prin completarea numelui și a unei adrese de e-mail valide.

Acest angajament vizează conștientizarea importanței respectării normelor rutiere, în special cele cu privire la: combaterea excesului de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, folosirea necorespunzătoare a telefonului mobil, neportul centurii de siguranță sau  traversarea neregulamentară a drumului.

În perioada 1 ianuarie – 20 septembrie 2022, la nivelul județului Neamț, au fost înregistrate 75 de accidente grave, soldate cu decesul a 27 de persoane, rănirea gravă a 58 de persoane  și rănirea ușoară a altor 28.

Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 25 mai puține accidente grave, cu 5 mai puține persoane decedate, cu 22 mai puține persoane rănite grav și cu 18 mai puține persoane rănite ușor.

Din nefericire, ieri a fost înregistrat pe șoselele din Neamț un eveniment rutier grav, soldat cu decesul unei persoane și rănirea alteia.

Conduceți prudent! Respectați regulile rutiere! sunt doar câteva dintre mesajele transmise de polițiștii rutieri, tuturor participanților la trafic.

Deși aceste recomandări, sunt la îndemâna tututor, frecvent înregistrăm abateri, care generează situații de risc atât pentru conducătorii auto, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Cel mai recent exemplu de AȘA NU, a avut loc la data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 18.30, când polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au depistat în trafic un tânăr, de 27 de ani, din Piatra Neamț, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ștefan cel Mare, în Piatra Neamț.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, iar rezultatul a indicat o valoare pozitivă la Cannabis.

Acesta a fost condus la spital, unde i s-au prelevat mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței în sânge a substanțelor stupefiante.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Acțiunile vor avea loc în Târgu-Neamț, Poiana Largului și Piatra Neamț.

Imagini – activitatea de la Poiana Largului:

sursa: IPJ Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate