Situația infectărilor la Neamț. Recomandările DSP

Până astăzi, 9 august 2022, în județul Neamț au fost confirmate 46.098 de cazuri noi de infectare cu SARS Cov 2 și 2.163 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.629 de decese.

În ultimele 7 zile, 770 de persoane, din care 100 de copii, au fost confirmate cu Covid – 19, cu 177 mai multe decât în săptămâna anterioară. Din cele 770 persoane infectate, 341 erau vaccinate împotriva covid-19. În acest interval au fost raportate 5 decese – 2 femei și 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 77 și 90 de ani, cu multiple comorbidități metabolice și neurologice. O persoană din cele 5 decedate era vaccinată.

În prezent, 126 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 10 copii. 57% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 25 persoane din cele internate sunt vaccinate. În secția ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internate 3 persoane confirmate COVID-19 și în secția ATI ale Spitalului Municipal de Urgență Roman este internată o persoană. Nici unul dintre cei 4 pacienți internați în ATI nu este vaccinat împotriva COVID-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 2,41 cazuri la 1.000 de locuitori. 18 UAT-uri au peste 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

38 de persoane au fost evaluate în Centrele de evaluare COVID-19 din județ în ultimele 7 zile. 36 de persoane au primit tratament ambulatoriu cu antivirale – Molnupiravir sau Favipiravir.

În ultima săptămână au fost testate 3.000 persoane, fiind procesate 3.367 de teste, din care 78% teste rapide antigenice. 576 de teste rapide au fost efectuate de către medicii de familie, în 66 de cabinete de medicină de familie. Procentul de pozitivare a testelor este de 30%. Au fost testate până în prezent 184.465 de persoane, fiind lucrate în total 454.603 de teste.

REAMINTIM URMĂTOARELE:

  1. Confirmarea diagnosticului COVID-19 se face prin obţinerea unui rezultat pozitiv la testul RT-PCR sau la test antigenic rapid.
  2. Testul antigenic rapid este de uz profesional – prelevarea probei, interpretarea și raportarea rezultatelor este făcută de către personal medical calificat în cadrul unei unități sanitare sau de către Serviciul Județean de Ambulanță, la solicitarea medicului de familie!
  3. Persoanele cu simptome specifice covid-19 pot efectua imediat un test rapid de antigen. În cazul în care prezentați simptome dar testul rapid antigen are rezultat negativ este necesară testarea RT-PCR.
  4. În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS Cov 2 ar trebui să aşteptați trei până la cinci zile înainte de a efectua un test rapid. Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ.
  5. Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.
  6. Dacă aveți rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2, contactați și informați medicul de familie privind starea dumneavoastră de sănătate și comunicați locul în care ați decis să vă izolați!
  7. Dacă în urma evaluării medicului de familie ați fost încadrat în una dintre categoriile: simptomatic cu factori de risc, cu formă medie sau severă este recomandabil să fiți evaluat în cadrul unei unități spitalicești!
  8. Urmați tratamentul recomandat de medicul de familie sau medicul curant! Nu vă autoadministrați medicamente!
  9. Apelați 112 în cazul în care starea de sănătate se agravează!

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate. Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. A fost depistat un nou focar COVID-19 în cadrul unui centru rezidențial – sunt infectate 5 persoane.

comunicat-de-presa-09.08.2022

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate