Situație de URGENȚĂ în zona Țibucani – Neamț. Apa din rețeaua de alimentare este poluată cu azotați

ARHIVĂ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit în această seară pentru a lua o hotărâre privind aprobarea măsurilor pentru gestionarea situației de urgență generată de poluarea pânzei freatice din satul Țibucani – Neamț.

S-a semnalat o creștere a nivelului de azotați în rețeaua de alimentare și distribuire a apei potabile pe raza localității Țibucani.

Astfel, începând cu data de 10.06.2022, Direcția de Sănătate Publică Neamț, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț și Compania Județeană ApaServ Neamț vor prelua și analiza probe din fântânile de pe raza localităților Țibucani și Davideni, pentru cartografierea zonei poluate, identificarea fântânilor nepoluate și stabilirea cu exactitate a numărului de persoane afectate de poluare.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Țibucani va informa populația cu privire la restricționarea consumului de apă din rețeaua APASERV.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “PETRODAVA” al județului Neamț și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Țibucani vor asigura, cu autospecialele din dotare, furnizarea apei pentru animale și a apei menajere pentru populația din localitatea Țibucani.

„Captarea de apă a fost preluată de curând de ApaServ. Se pare că este necesară achiziționarea unui filtru care să remedieze această problemă. Până atunci, am dispus celor de la ApaServ, deoarece DSP Neamț nu avea disponibilitate imediată, să facă analize în mai multe fântâni din comune, pentru a vedea dacă e o problemă în toată pânza freatică sau e un fenomen izolat. Această captare e situată într-o zonă depresionară în zona unui fost CAP. Aștept să vedem dimineață primele rezultate ale analizelor ApaServ și apoi vom vedea în ce măsură calitatea apei este afectată. La rețeaua de apă sunt racordate în jur de 100 de familii. E important ca și fântânile să fie verificate.”, a transmis prefectul județului Neamț, Adrian Niță.

HCJSU-nr.-30-din-10.06.2022

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate