Sloganul PNL, „Prin noi înșine”, cel mai jenant slogan din această campanie electorală

Din capul locului, să vii din partea PNL cu sloganul „Prin noi înșine” și apoi să participi la alegeri pe liste comune cu PSD și să fii remorca PSD descalifică în cel mai jenant mod Partidul Național Liberal. Unde o fi „Prin noi înșine”, când ei sunt la guvernare prin PSD și la alegeri europarlamentare tot prin listele PSD. Prin care „noi înșine”?

În al doilea rând, nici măcar nu este un slogan original, ci unul inventat acum 119 ani, fiind denumirea uneia dintre doctrinele economice promovate de Partidul Național Liberal care a publicat un articol manifest, „Prin noi înșine!”, în mai 1905.

Sloganul PNL din 1905, „Prin noi înșine”, susținea eliberarea de sub dependența Europei și era unul separatist economic, care viza dezvoltarea cu precădere a industriei. „Prin noi înşine”, Brătianu exprima „convingerea că prin noi înşine putem să ne desvoltăm pe toate căile” şi cerea „să nu dăm elementului străin decât strictul necesar” și că interesele generale ale României trebuiau să primeze în faţa intereselor burgheziei industriale şi bancare străine. Sub acest slogan, guvernul de la acea vreme a scos o lege a energiei şi o lege a apelor prin care primeau autorizaţie de înfiinţare numai societăţile care aveau cel puţin 60% capital românesc, două treimi din membrii Consiliului de Administraţie erau cetăţeni români, iar preşedintele acestuia era, de asemenea, cetăţean român.

Așadar, după cum vedeți, vorbim de un slogan folosit pentru idei diametral opuse față de cele ale PNL din zilele noastre.

Sloganul „Prin noi înșine”, deși în mod explicit promovează autonomia, responsabilitatea și auto-determinarea, poate transmite, în mod subliminal, câteva mesaje negative sau limitative, în funcție de contextul și interpretarea sa. Aceste mesaje subliminale pot include:

Excluderea și izolarea: Încurajând ideea că soluțiile trebuie să vină exclusiv din interiorul unei comunități sau națiuni, sloganul ar putea submina valoarea colaborării internaționale, a schimbului de idei și a asistenței reciproce. Acest mesaj subliminal promovează, posibil, o mentalitate izolaționistă care descurajează cooperarea și poate duce la auto-excluderea de la resurse, cunoștințe și oportunități valoroase oferite prin parteneriate.
Auto-suficiența nerealistă: Promovând ideea că orice provocare poate fi depășită „Prin noi înșine”, sloganul ar putea sugera, în mod subliminal, că solicitarea de ajutor sau sprijin extern este un semn de slăbiciune sau eșec. Aceasta poate crea presiuni nerealiste pentru indivizi sau comunități care, din diverse motive, nu pot atinge obiectivele dorite fără asistență externă.
Individualism excesiv: Mesajul subliminal poate fi interpretat ca o promovare a individualismului și a autosuficienței la nivel personal, ignorând importanța solidarității sociale, a bunăstării colective și a responsabilității față de ceilalți. Acesta poate submina recunoașterea interdependenței și a nevoii de a lucra împreună pentru a aborda probleme comune.
Ignorarea inegalităților existente: Sloganul „Prin noi înșine” presupune că toți membrii unei comunități au acces egal la resurse, oportunități și putere de decizie. Mesajul subliminal negativ aici este că, dacă nu reușești, este exclusiv din cauza lipsei tale de efort sau voință, ignorând structurile socio-economice care pot limita accesul unor persoane la aceste resurse și oportunități.
Responsabilitate excesivă: În timp ce promovarea responsabilității personale și colective este pozitivă, implicația că succesul sau eșecul depinde exclusiv de eforturile individuale sau comunitare poate conduce la o culpabilizare excesivă pentru circumstanțe adesea influențate de factori externi sau sistematici.

În concluzie, deși sloganul „Prin noi înșine” poate fi un puternic apel la acțiune și la împuternicire, sunt importante contextul și interpretările sale, pentru a nu transmite în mod subliminal mesaje care să descurajeze colaborarea, să ignore inegalitățile existente sau să promoveze o viziune nerealistă asupra auto-suficienței. Contextul în care PNL țipă „Prin noi înșine”, dar el este remorca PSD, nu poate fi unul din care să iasă ceva bun pentru liberali si sloganul lor poate fi considerat unul profund mincinos sau ipocrit.

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate