Soluția AUR pentru menținerea/reducerea taxelor și impozitelor locale

Comunicat de presă

În luna aprilie, Primarul Municipiului Piatra Neamț a inițiat un Proiect de hotărâre privind indexarea impozitelor si taxelor locale valabile începând cu anul 2024, iar consiliul local l-a aprobat, astfel a „apărut” HCL nr.106 din 27.04.2023. Prin Referatul de aprobare care stă la baza întocmirii Proiectului de hotărâre și a Raportului de specialitate, primarul Andrei Carabelea propune indexarea impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de la sfârșitul anului 2022, în procent de 13,8%, începând cu anul 2024.

Chiar dacă exista obligația legală să se indexeze impozitele și taxele locale cu rata inflației, conform Codul Fiscal art. 491- „Indexarea impozitelor și taxelor locale” prevede următoarele: alin.(1)- „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe siteurile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.”

Prin Referatul de aprobare nr. 45.652 din 01.11.2023, inițiat de primarul municipiului, Andrei Carabelea, propune, citez ”2) Valoarea taxei speciale pentru promovarea turistică în municipiul Piatra Neamț, pentru anul 2024 este de 5 lei/ spațiu de cazare/noaptea de cazare.”, taxă majorată de la 2 lei, o creștere cu 250% față de 2023.  https://www.primariapn.ro/documents/10179/5572592/ref_aprobare_2024.pdf      

Prin Referatul de aprobare (fără număr) care stă la baza Proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2024, primarul municipiului propune menținerea taxelor și impozitelor locale la nivelul aprobat prin HCL nr.106 din 27.04.2023, adică majorate cu 13,8%. https://www.primariapn.ro/documents/10179/5567762/refer_aprobare_taxe_HCL_2024.pdf

Primarul Carabelea  spunea în aprilie, după votul asupra proiectului de hotărâre privind indexarea impozitelor si taxelor locale, citez:„vom căuta soluții  pentru a nu ajunge ca la sfârșitul anului să aprobăm taxele și impozitele locale indexate și aicea vă cer concursul să sprijiniți și să căutăm soluții în această direcție”.

Doamnelor/Domnilor consilieri locali, așa cum v-a cerut primarul în aprilie, nu aprobați majorarea impozitelor și taxelor locale, pentru că aveți soluții de a nu le majora, chiar puteți să le reduceți!

Noi avem soluția pentru a nu majora taxele și impozitele, ba chiar să le reducem, pentru firme putem să le reducem chiar foarte mult, este nevoie doar de voință. Iată o măsură pe care o propunem noi!

În cazul clădirilor, se pot reduce cotele adiționale cu care se calculează valoarea impozitelor, cote care la Piatra Neamț sunt peste nivelul minim prevăzut de Codul Fiscal, la firme sunt chiar la nivelul maxim, astfel se pot menține impozitele la nivelul anului 2023, ba chiar se pot reduce, în unele cazuri, substanțial.

Vă dau câteva exemple.

În cazul persoanelor fizice, pentru clădiri rezidențiale, diminuarea cotei cu 0,02% duce la scăderea impozitului cu 9% față de 2023, iar la clădiri nerezidențiale, reducerea cotei cu 0,02% scade impozitul cu aproape 25%.

În cazul persoanelor juridice, se utilizează cotele maxime, pentru clădiri rezidențiale, scăderea cotei cu 0,02% duce la diminuarea impozitului cu câțiva lei, iar la clădiri nerezidențiale (sedii firmă, spații comerciale și de producție, etc.) scăderea cotei la minim prevăzut de lege, reduce impozitul la 15% din impozitul actual. În cazul firmelor vorbim, în general, de valori foarte mari ale clădirilor.

În concluzie, putem observa că prin nivelul foarte ridicat al impozitelor și taxelor locale, chiar la maximum prevăzut de lege în unele cazuri, municipalitatea  nu doar că nu încurajează investitorii să dezvolte afaceri în Piatra Neamț, ba îi pune pe fugă. Cred că nivelul impozitelor și taxelor locale ar trebui să reflecte puterea economică a comunității și nivelul de trai al populației. Nu se pot aplica impozite și taxe mari la o populație pauperizată, autoritățile ajung să  taxeze sărăcia.

Doamnelor/Domnilor consilieri, aveți ocazia să demonstrați că vă pasă de contribuabilii pietreni, cetățeni și oameni de afaceri din Piatra Neamț. Nu uitați că trăim vremuri foarte grele, inflație foarte mare, prețuri uriașe la utilități (apă, energie, gaze, etc.) în timp ce veniturile sunt mici în raport cu cheltuielile, deci nu cred că vreți să creșteți povara de pe umerii plătitorilor de taxe și impozite, aveți această posibilitate.

În numele cetățenilor și al antreprenorilor din Municipiul Piatra Neamț, vă rugăm să nu votați Proiectele de Hotărâre privind taxele și impozitele locale prin care inițiatorul, Primarul Municipiului Piatra Neamț, vă solicită votul, deși declara că nu își dorește creșterea taxelor și impozitelor locale sau, mai bine pentru toată lumea, puteți propune amendamente la aceste proiecte în sensul reducerii cotei prin care se stabilesc taxele și impozitele locale, așa cum am prezentat mai sus, și menținerea taxei speciale pentru promovarea turistică în municipiul Piatra Neamț, la nivelul anului 2023.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate