„Stop accidentelor!” în Neamț – Serviciul de Probațiune, în colaborare cu IPJ, a finalizat o nouă aplicare a programului „În siguranță la volan, stop accidentelor!” (IMAGINI)

Serviciul de Probațiune Neamț, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, a finalizat la data de 24 martie 2023 o nouă aplicare a programului „În siguranță la volan, stop accidentelor!”.

Acest program se realizează pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și care se află în evidența consilierilor de probațiune nemțeni. Față de aceste persoane instanța a dispus, ca urmare a comiterii unei infracțiuni, o sancțiune (de regulă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere) cu obligația de a urma un program de reintegrare socială, beneficiarii prezentând potențial risc pentru circulația pe drumurile publice.

Modulul de bază are caracter obligatoriu și conține 4 sesiuni care au scopul de a sprijini participanții să obțină informații de natură juridică și de natură comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să își analizeze și să înțeleagă mecanismele comportamentului propriu, să conștientizeze factorii care îi predispun la  comiterea de infracțiuni și să își dezvolte capacitatea de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul de a recidiva.

Fiecare conducător auto care este responsabilizat reprezintă un mare câștig și beneficiu pentru toți participanții la trafic, indiferent de rol: pietoni, bicicliști, șoferi, etc. Una dintre concluziile frecvent întâlnite la persoanele participante este că „noțiunile învățate ar fi trebuit să le fi știut din trecut, de la școala de șoferi, altfel nu am fi ajuns să avem condamnări!” – declară un participant sub protecția anonimatului.

În anul 2022 au fost incluse 42 persoane în programul menționat.

Particularitatea acestui program de reintegrare este aplicarea sa de către consilierii de probațiune în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității, în măsura disponibilității, participând și reprezentanți ai Serviciului Rutier. Totodată, au fost prezenți și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava”, pentru demonstrarea unor elemente cuprinse în cadrul cursului de prim ajutor de bază oferit.

Data de 25 martie este desemnată Ziua Poliției Române, ocazie cu care mulțumim colaboratorilor din cadrul instituției partenere și le transmitem gândurile noastre bune! E de subliniat că fără o bună colaborare cu partenerii de poliție, consilierii de probațiune nu își pot îndeplini cu eficiență misiunea.

Reamintim că Serviciul de Probaţiune Neamț, ca serviciu public, contribuie la înfăptuirea actului de justiţie prin reabilitarea socială a infractorilor, diminuarea riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi creşterea gradului de siguranţă în comunitate.

Consilier de probațiune responsabil de relațiile cu presa, Găină-Romila Ana-Camelia

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate