Succesiunile au devenit un calvar la Piatra-Neamț. Oameni puși pe drumuri și taxe plătite doar ca să își poată alege singuri notarul

De ceva timp, niște inteligențe bugetare au gândit că ar fi bine ca după fiecare deces primăria Piatra-Neamț să trimită actele legate de defunct pentru succesiune la Camera Notarilor Publici Bacău care la rândul lor să le împartă la notarii din Piatra-Neamț. Așa, unii notari care creșteau flori, pești și hamsteri pe la cabinete și erau în pragul falimentului s-au trezit deodată cu multe succesiuni și bani de luat de la oameni cu ajutorul primăriei Piatra-Neamț.

Am cercetat de ce se întâmplă această mizerie în care oamenii sunt puși pe drumuri și li se scot forțat bani din buzunare când e vorba de succesiuni și într-un sfârșit am înțeles și care e șmecheria. În baza legislației în vigoare, când primesc de la taxe și impozite actele celui decedat, cei de la primărie le trimit imediat la rândul lor la Camera Notarilor și de acolo ele ajung mai departe la notari care citează rudele defunctului să vină să facă succesiunea, de multe ori la un birou notarial din capătul celălalt de oraș.

Dacă ruda persoanei decedate nu vrea să facă succesiunea la notarul la care a fost repartizat și vrea la alt notar, primăria nu are ce acte să-i mai elibereze, deoarece le-a trimis deja către notar și nici duplicat nu oferă. În alte orașe primăria eliberează al doilea exemplar și totul este în regulă, cetățeanul putând alege dacă merge la notarul la care a fost repartizat sau la altul. La noi, la Piatra-Neamț, nu. La noi e japcă. Ca să te muți de la notarul repartizat la alt notar trebuie să plătești o taxă de transfer de aproximativ 70 lei și încă una de vreo 20 lei că să ți se verifice actele în baza cărora vrei transferul. În acest mod, unii notari care nu îți fac niciun serviciu concret câștigă bani chiar de la oamenii care nu vor să lucreze cu ei.

Nici cei de la Camera Notarilor Publici nu sunt încântați de ce face primăria Piatra-Neamț, deoarece sunt și ei asaltați zilnic de telefoanele date de pietrenii nemulțumiți pe bună dreptate de ce li se întâmplă. Neoficial, ni s-a spus că s-a discutat de mai multe ori problema la primăria din Piatra-Neamț, dar că cineva de la această primărie nu vrea să elibereze urmașilor al doilea exemplar din actele necesare succesiunii și inevitabil se ajunge la o mare bătaie de joc. Pietrenii care nu acceptă să facă succesiunea la notarul la care au fost repartizați fără voința lor au de plătit taxe și de așteptat uneori și săptămâni întregi să fie transferate actele la notarul indicat de ei. Mulți sunt presați de timp și forțați să facă succesiunea cu un notar pe care nu l-au ales și care de multe ori e mai scump decât în altă parte.

Faptul că cineva vrea să dea de mâncare și notarilor care taie frunze la câini poate fi de înțeles până la un punct. Și faptul că se repartizează succesiunile la notari fără să fie înștiințați moștenitorii ar putea fi explicat, dar ideea de a pune bătrânul sau bătrâna de 80 de ani cărora le-a decedat partenerul de viață să se ducă până la un notar în celălalt colț de oraș este o mare nesimțire. Dar ce depășește orice limita și ar trebui niște autorități să facă ceva urgent este faptul că trebuie să plătești aproape 100 de lei și să aștepți săptămâni ca să îți muți succesiunea de la notarul la care ai fost repartizat fără voia ta la un alt notar ales de tine.

Dacă am ajuns la Piatra-Neamț să plătim taxe ca să ne alegem singuri notarul la care să facem o succesiune… am ajuns rău.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate