Târgu-Neamț găzduiește SIMPOZIONUL NAȚIONAL „Orașele de ieri, orașele de azi; Rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora”

În perioada 6-8 octombrie, la Târgu-Neamț are loc Simpozionul Național „Orașele de ieri, orașele de azi; Rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora„, ediția a II-a.

Evenimentul va fi găzduit de Casa Culturii „Ion Creangă”, fiind organizat de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR) și Primăria orașului Târgu-Neamț, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Casei Culturii din orașul de sub Cetate.

Deschiderea oficială a simpozionului are loc joi, 6 octombrie, de la ora 16.00. Printre cei care vor lua cuvântul, se numără Gabriel Codru Pleșa- președinte ALZIAR și primarul municipiului Alba Iulia, parteneri culturali din ministere, ong-uri și direcții de cultură, oficialități locale și județene.

Simpozionul național va cuprinde o sesiune științifică, o sesiune de ecoturism, momente artistice și vizite de lucru la mănăstiri și obiective turistice”, precizează Ionela Rusu (Brănișteanu), directorul Casei Culturii.

Așadar, joi vor conferenția nume precum Mihaela Iacob- consilier superior în cadrul Ministerului Culturii, cu lucrarea ,,POLIS IBIDA – trei monumente istorice în căutarea unui model de punere în valoare’’, dr. Dorin Nicola- directorul Complexului Muzeal Național Neamț („Monumentele istorice vizibile – resursã de atractivitate pentru destinatia turistica a Ţinutului Neamţului„), Radu Ciocan- primarul Comunei Muzeu Ciocanești,  județul Suceava („Turismul cultural, prezent și viitor„) și pr. prof. Viorel Laiu- directorul Seminarulului Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi’’, cu lucrarea ,,Seminarul Teologic de la Manastirea Neamț si rolul său pentru comunitatea târgnemțeană’’.

Tot joi, 6 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Casei Culturii va urca în concert aniversar Corala „Bazil Anastasescu” a orașului Târgu-Neamț.

Vineri, 7 octombrie, Simpozionul Național „Orașele de ieri, orașele de azi; Rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora” continuă cu sesiunea de ecoturism. Cei prezenți vor afla informații deosebite de la nume precum conf. dr. Carmen Chașovschi de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare’’ Suceava, CERC Tour – Centrul de Resurse și Competențe în Turism (,,Patrimoniul construit. Digitalizarea în sprijinul promovării destinațiilor turistice’) sau ing. Rareș Bradeanu – reprezentant Kerakoll Spa Romania, care va vorbi despre „Sisteme de asanare pe baza de var hidraulic natural”.

În cadrul programului, organizatorii au inclus și un moment medieval, care se va încheia cu decernarea diplomelor de participare.

Simpozionul de încheie sâmbătă, 8 octombrie, nu înainte ca participanții să viziteze obiective turistice istorice, culturale și spirituale din zona Târgu-Neamțului, cum ar fi Cetatea Neamț sau Mănăstirile Agapia și Văratec.


Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR) este o organizație nonguvernamentală creată la data de 15 iunie 2004 la inițiativa Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, a Asociației Naționale Franceze a Orașelor și Ținuturilor de Artă și Istorie și a Orașelor cu Zone Protejate împreună cu municipiile Alba Iulia și Târgoviște. În prezent, cuprinde 54 de unități administrativ- teritoriale. Primăria orașului Târgu-Neamț este membră ALZIAR din anul 2015.

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate