Târgu-Neamț se transformă într-un tărâm medieval pentru cea de-a 22-a ediție a Festivalului „Zilele Cetății Neamț“

Orașul Târgu-Neamț se pregătește să îmbrace straiele trecutului și să găzduiască un eveniment extraordinar în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023. Orașul va fi transformat într-un adevărat tărâm medieval pentru cea de-a 22-a ediție a festivalului „Zilele Cetății Neamț“. Această sărbătoare culturală de amploare este organizată de Județean Neamț și autoritățile locale din Târgu-Neamț (Primăria și Consiliul Local), în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă“, având ca obiectiv promovarea turismului și a culturii în județul Neamț și în întreaga Regiune Nord-Est a țării.

Ediția a 22-a a acestui eveniment va avea loc pe Stadion și la Cetatea Neamț, dar și în Amfiteatrul din Târgu-Neamț, oferind participanților o experiență autentică într-o atmosfera medievală.

„Într-un loc încărcat de tradiție și legende, se va desfășura evenimentul unic în calendarul cultural: Festivalul Medieval «Zilele Cetății Neamț». Pentru trei zile, începând cu data de 30 iunie până la 2 iulie, cetatea care a fost martoră a luptelor îndârjite purtate de domnitorul Ștefan cel Mare va fi în centrul atenției. Participanții vor avea ocazia să se bucure de o reprezentare autentică a epocii medievale și să retrăiască momente remarcabile din viața și domnia voievodului Ștefan cel Mare. Evenimentul are și o încărcătură emoțională specială, deoarece pe data de 2 iulie se comemorează trecerea la cele veșnice a marelui domnitor al Moldovei. Participanții vor avea ocazia să se conecteze la valorile și moștenirea acestui mare voievod prin intermediul reprezentărilor artistice, spectacolelor și activităților organizate în cadrul festivalului.

Pregătiți-vă să pășiți în inima Moldovei și să vă încântați simțurile cu spectacole grandioase, reconstituiri istorice autentice și o atmosferă încărcată de mister și emoție. Festivalul Medieval «Zilele Cetății Neamț» vă invită să fiți parte a unei călătorii magice în trecutul glorios al Moldovei. Vă așteptăm cu brațele deschise în perioada 30 iunie – 2 iulie pentru a vă bucura de această experiență unică și memorabilă!“, a precizat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Festivalul va fi marcat de concerte susținute de artiști consacrați, care vor încânta publicul prezent. Printre aceștia se numără Vali Boghean&Band, Marcel Pavel, Iordache Basalic, Vlad Miriță și Orchestra Filarmonicii din Bacău, sub îndrumarea dirijorului Andrei Tudor. Muzica va răsuna în întregul oraș, aducând energie și bucurie celor prezenți.

Povestea fascinantă a Cetății Neamț va prinde viață prin intermediul spectacolelor oferite de diverse grupuri artistice. Străjerii și Domnițele Cetății Neamțu’, Garda Curții Domnești, Asociația Culturală Istoria Interactivă Petrodava Neamț, Ignis Vultus, Paladinii de Terra Medies și Compania Ursului Brun/White Eagles vor încânta și impresiona publicul prin reprezentațiile lor pline de măiestrie și autenticitate. Aceste spectacole vor aduce în prim-plan lupte medievale, dansuri tradiționale, reconstituiri istorice și momente pline de emoție, oferind participanților o incursiune captivantă în trecut.

Pe lângă spectacolele grandioase, participanții vor avea ocazia să se bucure de activități interactive. O vânătoare de comori va pune la încercare abilitățile și spiritul aventurier al participanților, oferindu-le o provocare plină de distracție și mister. Jongleriile cu foc oferite de trupa Fire Dream vor aduce un spectacol impresionant și fascinant, captivând privirile tuturor. De asemenea, vor fi organizate ateliere de pedagogie muzeală, unde cei prezenți vor putea învăța și experimenta diverse aspecte ale culturii medievale. Nu vor lipsi nici bucatele autentice din Ținutul Zimbrului, care vor încânta degustătorii.

Directorul festivalului, primarul orașului Târgu-Neamț, Daniel-Vasilică Harpa, și coordonatorul ordinelor cavalerești, pr. Gheorghe-Marian Filip, sunt cei care au adus la realitate această sărbătoare a istoriei și culturii. Eforturile lor și ale întregii echipe de organizare vor face ca Zilele Cetății Neamț să fie un eveniment de neuitat, în care participanții vor trăi și simți farmecul epocii medievale.

„În perioada 30 iunie – 2 iulie 2023, Târgu Neamț devine o destinație obligatorie pentru iubitorii de istorie și cultură. Festivalul medieval «Zilele Cetății Neamț» va aduce magia trecutului în prezent, oferind o experiență de neegalat prin spectacole, concerte, activități interactive și o atmosferă încântătoare. Este o ocazie unică de a călători în timp și de a descoperi bogăția patrimoniului cultural al județului Neamț și al întregii regiuni. Așadar, pregătiți-vă să vă bucurați de o călătorie fascinantă în inima istoriei și a tradițiilor medievale!“, a precizat Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Ediția de anul acesta se anunță a fi una cu adevărat remarcabilă și memorabilă. Participanții, atât nemțenii cât și turiștii, vor fi martorii unui spectacol deosebit, unde trecutul și prezentul se întâlnesc într-o armonie perfectă. Prin participarea gratuită la toate momentele evenimentului, organizatorii doresc să ofere tuturor oportunitatea de a se bucura de această călătorie în timp și de a fi parte a acestei sărbători a culturii și tradițiilor medievale.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate