Tradiții reînviate la Tupilați

Tradiții reînviate la Tupilați

În mijlocul naturii, departe de agitația orașelor, satul Tupilați se pregătește să revigoreze tradițiile ancestrale prin organizarea unui eveniment cu totul special. Secerișul grâului, momentul cel mai important din viața țăranilor, va fi readus în prim-plan, încercând să recupereze parfumul și farmecul de altădată.

Deși această tradiție s-a estompat în timp, locuitorii satului Tupilați au decis să o aducă înapoi la viață, conștienți de importanța și semnificația acestei practici pentru comunitatea lor. Luna viitoare, se va desfășura o clacă specială, la care fetele și feciorii satului vor fi protagoniștii. Fetele vor seceră grâul mândre și dibace, iar băieții vor confecționa snopi și vor forma clăi mari de spice.

Aceste tradiții și obiceiuri sunt menite să aducă noroc, sănătate și prosperitate comunității. Locuitorii Tupilațiului cred în puterea ancestrală a acestor practici și speră ca prin readucerea lor în prim-plan să atragă binecuvântările soarelui și pământului asupra satului lor.

Evenimentul este organizat de către Muzeul Sătesc Tupilați, care are ca scop conservarea și promovarea tradițiilor locale. Ronică Leonte, unul dintre organizatori, își dorește ca acest eveniment să devină o tradiție reînviată an de an și să aducă bucurie și comuniune între locuitorii satului Tupilați.

Prin revitalizarea secerișului grâului și a altor tradiții vechi, Tupilațiul își afirmă identitatea culturală și aduce în prim-plan moștenirea sa ancestrală. Astfel, se arată că tradițiile populare pot fi transmise și păstrate în ciuda trecerii timpului și a schimbărilor sociale.

Sperăm ca acest eveniment să aducă magia și farmecul de odinioară în satul Tupilați și să inspire și alte comunități să redescopere și să păstreze tradițiile locale.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate