Transformarea prin intermediul așteptărilor: Efectul Pygmalion și impactul său asupra reușitei

Efectul Pygmalion, cunoscut și sub denumirea de „auto-realizare” se referă la fenomenul prin care așteptările unei persoane față de o altă persoană pot influența comportamentul și performanța acelei persoane. Acest efect subliniază puterea gândirii și percepțiilor noastre asupra celor din jur și asupra propriei noastre reușite.

Este numit după mitul grecesc al lui Pygmalion, sculptorul care s-a îndrăgostit atât de mult de statuia frumoasă pe care a creat-o, încât aceasta a prins viață. (FOTO: miniatură dintr-un manuscris din secolul XIV – Pygmalion lucrând la sculptura sa)

Termenul „Efectul Pygmalion” a fost popularizat în 1960 de psihologii Robert Rosenthal și Lenore Jacobson în urma unui studiu realizat într-o școală primară. În acest studiu, elevilor li s-a spus că au fost identificați ca având potențial mare de reușită. În realitate, acești elevi nu prezentau niciun avantaj special; totuși, în urma așteptărilor înalte ale profesorilor, aceștia au avut performanțe superioare comparativ cu ceilalți elevi.

Așteptările și percepțiile noastre pot influența comportamentul nostru față de ceilalți în mai multe moduri:

Comportamentul nonverbal

Gesturile, tonul vocii și expresiile faciale pot comunica inconștient așteptările noastre față de cineva. De exemplu, o atitudine pozitivă și încrezătoare poate stimula încrederea și motivația unei persoane, încurajând-o să își atingă potențialul maxim.

Interacțiunile

Modul în care comunicăm și interacționăm cu o persoană poate fi influențat de percepțiile noastre. Așteptările pozitive pot duce la o comunicare mai deschisă, încurajatoare și sprijinitoare, în timp ce așteptările negative pot crea o barieră și pot inhiba potențialul unui individ.

Motivația

Așteptările pozitive pot crește motivația și încrederea în sine a unei persoane, determinând-o să depună eforturi suplimentare pentru a-și atinge obiectivele și implicit a avea o stimă de sine crescută.

Efectul Pygmalion subliniază importanța așteptărilor și percepțiilor noastre în influențarea comportamentului și performanței celor din jur. Conștientizarea și gestionarea așteptărilor pot avea un impact semnificativ asupra succesului și reușitei, atât în plan personal, cât și profesional. Așadar, fiți conștienți de puterea gândirii și încurajați-vă pe voi înșivă și pe cei din jur în atingerea potențialului maxim!

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate