UE vrea să interzică tutunul încălzit cu aromă

Astăzi, 29 iunie, Comisia Europeană a propus interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit cu aromă în UE. Această propunere vine după o constatare că s-a înregistrat o creștere cu 10 % a vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci state membre și, în general, în UE, produsele din tutun încălzit au depășit 2,5 % din vânzările totale de produse din tutun.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Prin eliminarea tutunului încălzit aromat facem încă un pas către realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de combatere a cancerului de a crea o „generație fără tutun” cu mai puțin de 5% din populație să utilizeze tutun până în 2040. Cu nouă din zece cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și să salvăm vieți. Acțiuni mai puternice de reducere a consumului de tutun, o aplicare mai strictă și ținerea pasului cu noile evoluții pentru a aborda fluxul nesfârșit de produse noi care intră pe piață – deosebit de importante pentru protejarea tinerilor – sunt esențiale în acest sens. Prevenirea va fi întotdeauna mai bună decât vindecarea.”

Propunerea va fi acum supusă unei perioade de control de către Consiliu și Parlamentul European și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial. Statele membre vor avea la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva în legislația lor națională, iar după cele trei luni suplimentare de tranziție, dispozițiile vor începe să se aplice.

Această directivă delegată nu a intrat încă în vigoare. Este supusă dreptului Parlamentului European și al Consiliului de a exprima obiecții; în conformitate cu articolul 209 alineatul (2) din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene:

c_2022_4367_1_act_ro

CELEX_52022DC0279_RO_TXT

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate