Un alt colos al literaturii române a plecat dintre noi – Academicianul Dumitru Radu Popescu

Foto: Academia Română

Un alt colos al literaturii române a plecat dintre noi: Dumitru Radu Popescu a murit ieri, 2 ianuarie 2023. Prozator, poet, dramaturg, eseist, scenarist și membru titular al Academiei Române, a fost unul dintre cei care prin munca sa de-o viață a contribuit la țesătura fină ce conturează cultura română.

În urma sa a rămas o operă monumentală, o cărămidă importantă pusă literaturii române și universale. Ne revine datoria sfântă de a-i cinsti memoria și de a ne asigura că generațiile viitoare îi vor deschide cărțile pentru lectură și învățare.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

transmite Ministerul Culturii

______

D.R. Popescu rămâne un exemplu de conduită, un scriitor la care, într-o perioadă pe care nu o putem ignora, esteticul a devenit posibil, prin izgonirea în formalitate a tiparului ideologic. Astfel, nuvelele sau romanele sale – acestea din urmă comparate cu cele ale scriitorilor latino-americani aparținând realismului magic – nu rămân doar reflexii ale unei societăți măcinate, ci sunt vii și astăzi, când realitatea cărora se împotriveau e de mult suspendată. D.R. Popescu rămâne, dincolo de funcțiile sale administrative sau politice, unul dintre marii creatori ai perioadei actuale, dar și de dinainte de `89, când libertatea era posibilă prin marea literatură ce s-a opus și continuă să se opună gândirii tipizate, confiscării adevărului.

______

Născut la 18 august 1935, în judeţul Bihor, Dumitru Radu Popescu a urmat cursurile liceului în Oradea, iar în 1953 a devenit student la Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj, pe care l-a abandonat în anul al III-lea de studiu. A devenit corector la revista „Steaua din Cluj” și în paralel s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1961.

Primul volum de nuvele şi schiţe „Fuga” i-a apărut în 1958, iar printre romanele sale care s-au bucurat de apreciere, majore pentru creația sa, se află „Vara Oltenilor”, „F” pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, „Vânătoarea regală”, „O bere pentru calul meu”, „Oraşul îngerilor” etc.

Prmiul Uniunii scriitorilor i-a mai fost acordat în anii 1969, 1974, 1977, 1980, iar Premiul Academiei Române în 1970. Între anii 1981 și 1989 a fost președinte al Uniunii Scriitorilor, iar din anul 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru titular în anul 2006. Tot din acest an a fost și director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial.

Apreciat ca unul dintre cei mai buni scenarişti, Dumitru Radu Popescu a primit Premiul Cinematografiei pentru cel mai bun scenariu în 1964. A semnat „Un surâs în plină vară” (1964), „La porțile pămîntului” (1966), „Balul de sâmbătă seara” (1968) – în colaborare cu Geo Saizescu, „Prea mic pentru un război atât de mare” (1970), „Păcală” (1974) – în colaborare cu Geo Saizescu, „Duios Anastasia trecea” (1980), „Rochia albă de dantelă” (1989), regia Dan Piţa; „Triunghiul morţii” (1999) – dialoguri, în colaborare cu Sergiu Nicolaescu.

Sursa: Ministerul Culturii

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate