Un drum fără asfalt din Poiana Teiului afectează localnicii. Primaria așteaptă finanțarea prin Anghel Saligny

De ani de zile, locuitorii din satul Călugăreni, comuna Poiana Teiului, se confruntă cu o situație extrem de dificilă cu privire la accesul pentru riverani pe strada Bisericii. Acest drum asigură accesul la casele din zonă, dar și la biserica din sat, însă din cauza lățimii reduse și a rampei abrupte cele mai multe mașini nu pot circula, mai ales în condiții de iarnă.

Nu de puține ori se ajunge la tractarea autovehiculelor care nu mai pot înainta, pentru eliberarea drumului pe care nu pot trece două mașini una pe lângă cealaltă. Bineînțeles, apare și îngrijorarea că până și autospecialele de intervenție pot rămâne blocate. Deși s-au pus diverse materiale în decursul timpului și s-a apelat la utilaje, sunt necesare o asfaltare și o amenajare corespunzătoare a drumului pentru a asigura condiții sigure de circulație. Praful care se ridică de fiecare dată când trece câte o mașină afectează și calitatea aerului, iar accesul pe drumul principal de pe cel secundar este destul de riscant.

Pentru a înțelege de ce nu s-a făcut nimic până în prezent la acest drum pe partea de asfaltare, mai ales că are o lungime de câteva sute de metri, am solicitat astăzi, 16 iunie, un punct de vedere conducerii Primăriei Poiana Teiului. Primarul Ana Ancuța a precizat că 28 de astfel de drumuri, printre care și strada Bisericii, sunt incluse în programul de finanțare Anghel Saligny pentru asfaltare.

Potrivit declarațiilor primarului, circa 80% dintre drumurile din comună au fost asfaltate din investiții din bugetul local sau cu alte surse de finanțare și că, din păcate, acest drum dificil care afectează o parte dintre localnici e din categoria celor 20% care nu au fost incluse până acum în programele de reabilitare. Cererea de finanțare este în prezent în curs de evaluare, urmând ca Ministerul Dezvoltării să anunțe data semnării contractului. Nu este clar când va începe asfaltarea, însă odată cu primirea finanțării vor fi bani pentru reabilitarea acestui drum și rezolvarea unei probleme importante pentru localnici. O altă problemă este și accesul la apă potabilă, dar despre acest lucru într-un alt articol.

„Într-adevăr, cetățenii au dreptate. Uitați-vă în ce stare este drumul. Încercăm să îl păstrăm cât de cât circulabil până când va fi finanțat acest proiect pe Anghel Saligny pentru asfaltare.

De când sunt primar am asfaltat în proporție de 80% drumurile din comunitatea noastră. Mai avem 20%, în total 4,61 km de asfaltat, însumând un număr de 28 de drumuri. Proiectul a fost depus în 2021. În luna mai am primit de la Ministerul Dezvoltării niște observații vis-a-vis de documentația pe care am depus-o. Pe 12 iunie am răspuns solicitărilor și acum suntem în evaluare și așteptăm să fim chemați la semnarea contractului de finanțare.

Acest drum are o lungime de 340 de metri, va fi asfaltat și va avea o rigolă carosabilă. Dacă aș fi cetățean al acestei comune și aș locui pe un astfel de drum, mi-ar fi foarte greu și aș fi foarte revoltată. Dar de când sunt primar asta fac: școli, grădinițe, repar, renovez drumuri, infrastructura din comunitate.”, ne-a declarat primarul Ana Ancuța.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate