Un erou de război din Girov, prezent alături de prefectul Adrian Niță la ceremonia militară dedicată Zilei Veteranilor din România

Sâmbătă, 29 aprilie, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial – Cimitirul Eroilor din Piatra Neamţ, militarii garnizoanei Piatra Neamţ au organizat ceremonia militară dedicată sărbătoririi ,,Zilei Veteranilor de Război”.

Doar 97 de veterani de război mai sunt în viață în județul Neamț. Întâlnirea cu aceștia e un adevărat privilegiu, deoarece sunt modele de curaj și onoare, iar poveștile lor de viață sunt presărate de amintiri din tranșee. Memoria celor care au luptat pentru ca noi să putem trăi într-o Românie independentă și suverană trebuie prețuită și cinstită așa cum se cuvine.

Ziua de 29 aprilie este declarată ,,Ziua Veteranilor de Război” prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 10 octombrie 2007. La data de 29 aprilie 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ,,veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 decedați). Armata Română a continuat lupta și după eliberarea teritoriului românesc, contribuind semnificativ și la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. În total efortul de război a implicat dislocarea pe front a unui număr de 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.

Ceremonia de la Piatra-Neamț a fost deosebită și nu a mai fost deturnată, așa cum se mai întâmplă, de politicieni, deoarece a fost marcată de prezența unui veteran din județul nostru, un moment care a pus în valoare adevărații eroi ai României și a adus substanță evenimentelor de acest tip.

„Cu bucurie și cu emoție astăzi ne-am alăturat aici pentru a sărbători Ziua Veteranilor din România, acești oameni extraordinari, acești sfinți vii care se află încă printre noi și mă bucur că astăzi poate fi prezent aici și domnul Stan Gheorghe din Girov, veteran de război, un biruitor, la fel ca și sfântul al cărui nume îl poartă.”, a declarat prefectul Adrian Niță.

Vă invităm să urmăriți mai jos întregul discurs și câteva imagini de la eveniment.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate