Un salt major în infrastructura Neamțului: Finalizarea Axei Rutiere Strategice 3

Într-un peisaj politic și administrativ adesea încărcat de proiecte amânate și promisiuni neonorate, județul Neamț iese în evidență printr-un succes remarcabil: finalizarea unui proiect vital de infrastructură – reabilitarea Axei Rutiere Strategice 3. Sub îndrumarea președintelui Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei, acest proiect reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea regiunii.

Început în noiembrie 2017, proiectul a traversat numeroase etape, implicând o investiție totală de peste 140 de milioane de lei. Traseul modernizat, cu o lungime impresionantă de peste 60 de kilometri, se întinde prin Municipiul Piatra Neamț și cinci alte localități, creând o arteră vitală ce leagă inima județului de vecinul său, Bacău.

Ion Asaftei, alături de vicepreședinții Adrian Păduraru și Dragoș Chitic, au inspectat recent acest traseu și și-au exprimat satisfacția față de calitatea lucrărilor finalizate. Este clar că eforturile lor nu doar că au rezolvat problemele de infrastructură de lungă durată, dar au și îmbunătățit considerabil calitatea vieții pentru locuitorii județului.

O atenție deosebită s-a acordat siguranței circulației, prin construcția unui trotuar de 1,32 km și realizarea a 23 de stații pentru transportul în comun, demonstrând o viziune cuprinzătoare asupra nevoilor comunității.

Reabilitarea a inclus și construcția de la zero a trei poduri și reabilitarea altor opt, reflectând un angajament profund față de durabilitate și eficiență.

Valoarea totală a proiectului, susținută prin fonduri FEDR și contribuții de la bugetul de stat, evidențiază o coordonare eficientă între Consiliul Județean Neamț și partenerii săi, inclusiv municipiul Piatra-Neamț și comunele învecinate.

Finalizarea Axei Rutiere Strategice 3 nu este unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate in județul Neamț in ultimi 30 de ani. Acest proiect servește drept un model de urmat, demonstrând cum viziunea, determinarea și colaborarea pot transforma realitatea infrastructurală și viața cetățenilor.

După câțiva ani de muncă deloc simplă, pentru că s-au făcut fel de fel de relocări de conducte, rețele, s-au construit poduri de la zero, s-au realizat trotuare, căi de acces către drumurile adiacente și s-a turnat asfalt pe o lungime de peste 60 de kilometri, am ajuns cu proiectul la final. Axa de transport interjudețeană are o lungime totală de 70,630 km, din care modernizați prin prezentul proiect sunt 60,360 km, conectarea la rețeaua TEN-T realizându-se în municipiul Piatra-Neamț prin intersectarea drumului județean DJ 157 cu drumul național DN 15, în localitatea Horia prin intersectarea drumului județean DJ 157 cu drumul național DN 15 D şi intersectarea drumului județean DJ 207 C cu drumul național DN 2 (E 85).

Pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic şi de trai ale populației s-a propus reabilitarea drumurilor județene prin execuția unui sistem rutier modern şi asigurarea corespunzătoare a scurgerii apelor pluviale, iar pentru menținerea curățeniei şi esteticii drumurilor modernizate s-au amenajat cu îmbrăcăminte asfaltică şi intrările drumurilor laterale şi de exploatare, pentru a se satisface condițiile de siguranță şi confort impuse de legislația tehnică în vigoare. Din acest motiv, pentru evitarea colmatării șanțurilor proiectate, în dreptul accesului la proprietăți, s-au realizat podețe tubulare amplasate în continuarea axei șanțurilor, iar pentru asigurarea scurgerii apelor s-au executat podețe laterale și transversale. Împiedicarea alunecărilor de teren pe DJ 207D se asigură cu un zid de sprijin de debleu, în lungime de 100 metri liniari. Pentru menținerea curățeniei, esteticii rutiere și condițiilor optime de exploatare a traseelor drumurilor județene după modernizare, intrările drumurilor laterale și de exploatare au fost amenajate cu același sistem rutier ca la drumurile principale, pe o lungime corespunzătoare limitei de proprietate intabulată. Sunt extrem de încântat de reușita acestui proiect, care înseamnă un salt semnificativ în ceea ce înseamnă calitatea infrastructurii rutiere nemțene. E un proiect al Consiliului Județean Neamț cu care ne mândrim pentru că l-am dus la bun sfârșit“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate